Noile măsuri de sprijin pentru facturile la energie şi gaze intră în vigoare astăzi, 1 aprilie. Care vor fi preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Noile măsuri de sprijin pentru facturile la energie intră în vigoare începând de vineri, 1 aprilie, şi vor fi aplicate timp de un an.

Conflictul izbucnit la sfârşitul lunii februarie în Ucraina a adus noi provocări pe piaţa de energie şi a prelungit tensiunile apărute încă de anul trecut.

Pe baza acestor evoluţii, suprapuse cu avertismentele economiştilor cu privire la agravarea situaţiei începând cu luna aprilie, imediat după expirarea măsurilor privind plafonarea preţurilor la energie aplicabile în sezonul rece, autorităţile române au decis să adopte măsuri suplimentare pentru limitarea impactului facturilor la electricitate şi gaze naturale asupra populaţiei şi firmelor. 

Astfel, Guvernul a emis o nouă ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea tarifelor pentru consumatori.

Măsurile de combatere a preţurilor mari la energie intră în vigoare de vineri, 1 aprilie, înlocuind vechea schemă de plafonare şi compensare. Acestea introduc noi preţuri şi plafoane, în funcţie de consum şi sunt valabile timp de un an.

În perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de: 

- maximum 0,68 de lei/kWh, cu TVA inclusă, în cazul clienţilor casnici care au avut în 2021 un consum sub 100 KWh,

- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru clienţii cu un consum între 100 kWh şi 300 kWh, inclusiv, 

- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă pentru clienţii non-casnici. 

La gaze nu mai există plafon în funcţie de consum, iar preţurile sunt următoarele: 

- maximum 0,31 de lei/kWh, cu TVA inclusă pentru populaţie,

- maximum 0,37 de lei/kWh cu TVA inclusă în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preţ reglementat de 250 lei /MWh.

„Românii vor avea parte de susţinerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum!

Alături de prim - ministrul Nicolae Ciucă şi colegii din Guvern am aprobat Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în urmă cu câteva săptămâni.

Asociaţia Energia Inteligentă apreciază că 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra în cerinţele legii şi vor achita preţul din contractele de furnizare a energiei electrice existente, preţuri între 1,4 lei/kWh şi 4,1 lei/kWh.

Adică o casă care consumă 301 kWh/lună, va achita pentru energia electrică între 421 lei/lună şi 1.234 lei/lună.

Există consumatorii care consumă peste 300 kWh/lună şi au venituri sub venitul minim din România, aşa cum există locuri de consum la care consumul e este sub 300 kWh/lună şi sunt milionari, atrage atenţia asociaţia.

„Plafonarea preţurilor la gaz şi energie nu rezolvă problemele prezente din energie, doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia energetică este mai mare şi că mulţi consumatori au probleme în achitarea facturilor”, mai arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite