Năsui, USR: Trebuie să stabilizăm cheltuielile statului. Tot ce a dat guvernul Dăncilă în ultimele luni trebuie anulat

Năsui, USR: Trebuie să stabilizăm cheltuielile statului. Tot ce a dat guvernul Dăncilă în ultimele luni trebuie anulat

Foto Iulian Bîrzoi

Calculele făcute de economistul USR Claudiu Năsui în privinţa deficitului bugetar şi, în general asupra cheltuielilor statului, indică o situaţie mai sumbră decât au anticipat băncile, pentru remedierea căreia este nevoie de măsuri tranşante.

„Situaţia e chiar mai sumbră decât anticipează băncile în momentul de faţă. Mai toate băncile dau estimări ale deficitului între 3 şi 4%. Bun, ele se bazează de multe ori pe modele multi-variate care folosesc trecutul ca input de bază. Dar ele nu ţin cont de două lucruri fundamentale. În ultimii ani, de când a venit PSD-ALDE la guvernare, s-au falsificat cifre la greu. Am atras atenţia asupra acestui lucru de mai multe ori. Adică de fiecare dată când i-am prins şi am putut dovedi cu date. Ultima dată chiar la începutul anului (shorturl.at/dsMS4). Câteva luni mai târziu şi economiştii Uniunii Europene au confirmat ce ziceam. De fapt au văzut şi ei exact acelaşi lucru pe care l-am văzut şi eu. PSD-ALDE au falsificat cifrele”, scrie Năsui pe pagina sa de Facebook.
 
„Modelele clasice de estimare vor începe să dea greş. De ce? Din două motive. În primul rând, pentru că zilele guvernului sunt pe sfârşite şi viitorul guvern posibil nu are interes să facă mânăreli contabile pe final de an. În al doilea rând, cheltuielile din luna septembrie au explodat pentru a motiva baronii PSD să lupte pentru campania doamnei Dăncilă şi pentru a nu vota la moţiunea de cenzură.
 
Fac şi eu o predicţie pe deficit. Pe baza execuţiei bugetare oficiale până la luna august, dar şi pe baza motivelor invocate de Moise Guran. Dintre acestea vreau să accentuez două. Primul e că ne bazăm pe o creştere economică supra-estimă de 5.5%. Conform INS, suntem sub ţintă cu 1%. Dar atenţie: 1% este creştere reală fără a ţine cont de inflaţie, ca impact bugetar nominal e mult mai mare. Şi, doi, faptul că pensiile cresc încă o dată de la 1 septembrie cu 15% (şi asta nu e nimic comparat cu creşterea de anul viitor care ar fi de încă 40%). Mai ţineţi minte economiştii roşii care ne spuneau că sunt bani? Cum le pasă lor tot timpul de impact atunci când vorbim de reducerea taxelor, dar niciodată când vorbim de creşterea cheltuielilor. Vom vedea în scurt timp cum dau aceşti economişti cu ţara de gard.
 
Bugetul pensiilor despre care guvernul promitea la începutul anului că va fi „pentru prima dată în istoria României pe excedent” nu a fost pe excedent în nicio lună din anul acesta. Niciuna.
 
De asemenea, aşa cum spuneam mai sus, guvernul a început să arunce cu bani în ultima lună înspre baronii locali şi primari. De ce? Ca să nu voteze moţiunea, ba chiar să o şi susţină pe doamna Dăncilă în campania pentru prezidenţiale. Vorbim de sume foarte mari asupra cărora am atras atenţia aici pe pagină.
 
Să facem o estimare a deficitului nu doar pe tot anul, ci şi pe luna septembrie, pe baza datelor pe care le avem până acum.
 
În luna august, deficitul înregistrat a fost de 22 de miliarde de lei. O cifră enormă. Dacă toate lucrurile continuă în ritmul acesta, deficitul pe anul 2019 va ajunge la 3.5% (ţinem cont şi de măsuri de urgenţă, dar tot cred că vor depăşi ţinta cu mult).
 
Pentru luna septembrie, unde cheltuielile au fost deja mult explodate, vom avea o creştere cu încă cel puţin 5 miliarde de lei a deficitului. Predicţia mea este că vom ajunge la 27 miliarde de lei deficit, adică ~2.6% din PIB.
 
Ca să realizăm magnitudinea cifrei acesteia: am ajunge la deficitul pe întreg anul 2018, după doar 3 trimestre din 2019. Deficitul pe 2018 a fost de 27.3 miliarde.
 
Mai grav, aproape vom atinge ţinta de deficit asumată pe tot anul, adică 28.4 miliarde de lei. După doar 3 trimestre am ajunge la doar 1 miliard distanţă de ţinta pe întregul an.
 
Sper să nu se adeverească previziunea şi sper ca următoarele cifre de execuţie bugetară să mă contrazică. Dar de 10 ani lucrez pe bugete şi deocamdată aşa arată calculul meu. Cifrele oficiale de la ministerul finanţelor s-ar putea să vină pe la sfârşitul lunii. Înainte veneau sistematic pe 25 ale lunii. De când e PSD la guvernare se întârzie masiv.
 
Oricare vor fi cifrele, este clar că trebuie să stabilizăm cheltuielile statului. Nu mai putem continua aşa. Tot ce a dat guvernul Dăncilă în ultimele luni de mandat prin HG şi OM trebuie anulat. Creşterile de cheltuieli pe datorie trebuie oprite. Problema e că fără majoritate în parlament toate acestea sunt, de fapt, imposibile. De aceea trebuie să nu cedăm tentaţiei de a lua funcţii în stat doar ca să fim şi noi miniştri sau ca să mai deschidem robinetul de bani către „ai noştri”, ci trebuie să cerem încă o dată alegeri anticipate”, încheie economistul USR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: