Modificarea Codului Fiscal, o fumigenă de-o zi. Biriş face, Dragu nu-şi asumă. Secretarul de stat: Ştiţi vreo firmă care merge la doctor sau care iese la pensie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, pe care ministrul Anca Dragu susţine că-l va respinge, a fost întocmit sub coordonarea secretarului de stat Gabriel Biriş
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, pe care ministrul Anca Dragu susţine că-l va respinge, a fost întocmit sub coordonarea secretarului de stat Gabriel Biriş

După ce din Ministerul Finanţelor „s-a scurs“ un proiect de ordonanţă care prevede schimbarea din temelii a Codului Fiscal, în special în ceea ce priveşte taxarea muncii, ministrul Anca Dragu nu-şi asumă documentul şi-l cataloghează drept o analiză care s-a făcut, cel mult, la nivelul tehnic în minister, deşi acesta are 100 de pagini şi 183 de modificări de articole.

O fumigenă tehnocrată a fost aruncată marţi în spaţiul public: modificarea din temelii a  Codului Fiscal, cu majorări semnificative ale contribuţiilor datorate de angajaţi şi eliminarea celor aferente angajatorului. Cu o reacţie întârziată, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, susţine că nu-şi asumă documentul, că respinde proiectul şi că acesta reprezintă cel mult o analiză făcută la nivel tehnic.  

În schimb, surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul“ că în spatele proiectului ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal se află Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, documentul ajungând în presă tocmai pentru a fi testată reacţia opiniei publice. Atât premierul Dacian Cioloş, cât şi ministrul Finanţelor ştiu că proiectul a fost redactat sub coordonarea lui Biriş. Secretarul de stat nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. 

Documentul scandalos obţinut de Profit.ro nu este o ciornă, un draft, ci un proiect de ordonanţă foarte bine elaborat, pe 100 de pagini, care prevede 183 de modificări de articole ale Codului Fiscal, de la taxarea muncii şi constrângerea angajatorilor de a majora salariile brute până la implementarea unei amnistii fiscale şi reglementarea pragului de la care evaziunea este considerată infracţiune. 

Ce modificări prevede proiectul 

Principalele modificări prevăzute în proiectul de ordonanţă de urgenţă se referă la taxarea muncii, respectiv creşterea contribuţiilor angajatului şi eliminarea acestora pentru angajator. Potrivit proiectului obţinut de Profit.ro, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. 

În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente (PFA şi profesiile libere). În plus, se arată în proiect, pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Mai exact, le impune angajatorilor, inclusiv privaţi, cu ameninţarea amenzii, să majoreze salariile brute astfel încât să fie neutralizată creşterea contribuţiilor de asigurări sociale şi a celor de sănătate pentru angajaţi.

De asemenea, proiectul prevede ca averile nejustificate de până la un milion de euro să primească o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%. În plus, modificarea Codului Fiscal ar impune dezvoltatorilor persoane fizice un impozit de 16%, faţă de 1%-3% în prezent, şi un capital social mai mare microîntreprinderilor care vor să opteze pentru impozit pe profit.

Dragu: Proiectul nu are semnătura mea

Informaţiile publicate cu privire la modificarea Codului Fiscal au stârnit reacţii prompte şi dure la adresa Guvernului. Iar asta având în vedere impactul măsurilor propuse în proiect, dar şi faptul că noul Cod Fiscal, dezbătut pe percursul întregului an 2015, a intrat în vigoare în urmă cu numai opt luni. 

Cu o reacţie întârziată, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că documentul nu poartă semnătura ei, nu şi-l asumă şi îl va respinge, constituind poate una dintre analizele realizate, cel mult, la nivel tehnic în Minister. „Eu am văzut în presă cum că Ministrrul Finanţelor promovează acest proiect. El nu are semnătura mea. Sunt analize care, cel mult, s-au făcut la nivelul  tehnic în Ministerul Finanţelor“, a afirmat Dragu, la Europa FM.

Ministrul a reiterat că respinge proiectul de act normativ. „Eu nu mi-am asumat acest proiect. Câtă vreme eu nu fac precizarea publică de asumare a proiectelor produse la nivelul Ministerului Finantelor Publice şi până nu le semnez ca ministru, vă rog să nu daţi aceste informaţii ca fiind certe şi că ar aduce schimbări de taxe şi impozite“, a mai spus Dragu. Anterior, Ministerul Finanţelor a precizat, într-un comunicat, că respinge proiectul, fără a preciza dacă acesta a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei. 

Deşi proiectul prevedea dublarea taxării în cazul celor care obţin venituri din activităţi independente, Ministerul Finanţelor a ţinut să dea asigurări că nu va opera nicio majorare de taxe, impozite sau contribuţii. „Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului Fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii“, se arată în comunicatul Finanţelor. 

Mai mult, ministrul Finanţelor admite că a cerut analize privind fiscalitatea, dar nu un astfel de proiect. „Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri“, a spus Dragu. Ministrul nu l-a nominalizat pe secretarul de stat Gabriel Biriş ca fiind persoana care a coordonat aceste „scenarii“ şi, potrivit unor surse guvernamentale, apariţia proiectului în presă a creat agitaţie în Guvern. 

Biriş: Ştiţi vreo firmă care merge la doctor sau care iese la pensie?

Secretarul de stat Gabriel Biriş, cel care a coordonat elaborarea proiectului de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, susţine că nu este normal ca un angajator să plătească contribuţii de asigurări sociale (CAS) şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS).

„Ştiţi vreo firmă care merge la dosctor? Sau vreo firmă care iese la pensie? Contribuţiile sunt atat de mari şi pentru că foarte mulţi nu le plătesc. Potrivit proiectului, efectul asupra angajatului urmează să fie zero, are acelaşi net. Pentru angajator, efectul este zero, acelaşi brut. De ce legea fiscală să fie pentru unii mumă, pentru alţii ciumă? Trebuie să se creeze aceeaşi saecină fiscală pentru toate tipurile de venit. Legislaţia trebuie să fie simplă, să fie clară, totul transpartent“, a declarat Biriş pentru „Calea Europeană“. 

Consiliul Fiscal: Principiul este absolut corect

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că principiul proiectului, privind egalizarea sarcinii fiscale pentru toate formele de venit, este „absolut corect“, însă trebuie verificat dacă procentele stipulate în document sunt cele corecte. „Principiul este absolut corect, să ai o sarcină fiscală pentru toate formele de venit. Se doreşte scăderea taxării la salarii şi creşterea acesteia pentru veniturile din activităţi independente. În prezent, o PFA plăteşte mult mai puţin decât un salariat. Nu va mai fi important cum câştigi, ci cât câştigi“, a declarat Ionuţ Dumitru, pentru „Adevărul“. Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că proiectul prevede şi plafonarea contribuţiilor la nivelul a cinci salarii medii brute pentru toate veniturile obţinute de o persoană - contract de muncă, drepturi de autor, dividende etc.

Pe de altă parte, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“, susţine că propunerile de modificare a Codului Fiscal, aşa cum sunt prezentate de presă, ar însemna o tragedie naţională, în sensul că vom ajunge la un dezechilibru major între capital şi resurse umane, iar un astfel de transfer al contribuţiilor, exclusiv pe angajaţi, nu prea mai există nicăieri în lume. 

Liderul sindical a precizat că nu a primit niciun document de la Ministerul Finanţelor privind modificarea Codului Fiscal, dar dacă proiectul prezentat de presă este real, rezultatele vor fi dezastruoase. „Ar fi o tragedie naţională în sensul că deja avem un dezechilibru major între capital (61,5%) şi resursa umană (38,5%) care se resimte la distribuţia creşterii economiei naţionale. Este un dezechilibru şi acest transfer, care nu prea mai există în lume, şi care anulează taxele angajatorilor, va accentua şi mai mult proasta distribuţie a creşterii economice“, a spus Hossu, potrivit News.ro.

Şi Consiliul pentru IMM-uri îşi arată surprinderea faţă de redactarea unui document de 99 de pagini „redactat doar cu scopul de a crea confuzie în rândul contribuabililor“. 

„Documentul dat publicităţii are 99 de pagini, cuprinde modificări multiple şi cu siguranţă a fost lucrat în interiorul Ministerului de Finanţe. Cerem public să ni se comunice cine şi cu ce scop a lucrat acest document şi, de asemenea, cine suportă consecinţele economice ale impactului în rândul investitorilor, angajaţilor şi angajatorilor români“, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Guvernul, taxat de partide

Liderul PSD Liviu Dragnea a reacţionat prompt în urma publicării informaţiilor privind Codul Fiscal. „Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul Fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş“, a spus Dragnea.

La scurt timp, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că „ s-a început deja distrugerea tuturor măsurilor economice care au stat la baza creşterii economice (şi, implicit, a resurselor bugetare pentru pensii şi salarii)“. 

Şi Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a reacţionat susţinând că Guvern îşi depăşeşte cu mult menirea pentru care a fost învestit în funcţie şi că nu este un broker de activităţi. „Actualul guvern a fost învestit ca un Guvern de criză, care să gestioneze situaţia curentă, până la viitoarele alegeri, şi nu să ia decizii majore, care ţin de opţiuni fundamentale, politice. S-ar putea ca partidul X să considere că trebuie majorate asigurările, şi alt partid care câştigă alegerile să considere că politica fiscală, bugetară, ar trebui să se bazeze pe alte elemente“, a afirmat Tăriceanu.

La rândul lor, liberalii cer premierului Cioloş să le recomande tuturor miniştrilor să se abţină să iniţieze orice alte acte normative care să aibă ca obiect modificarea Codului Fiscal. „PNL face apel atât către Guvern, cât şi către Grupurile parlamentare, să evite să promoveze orice iniţiative de modificare a fiscalităţii, în condiţiile în care trebuie să asigurăm transparenţă şi predictibilitate legislativă pentru buna funcţionare a economiei româneşti în ansamblu“, a transmis PNL. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite