Ministrul Muncii vrea să excepteze o categorie de pensionari speciali de la impozitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Alexandru FOTO gov.ro

Ministrul Muncii Violeta Alexandru este de părere că militarii ar trebui să fie exceptaţi de la impozitarea pensiei speciale, deoarece pensia lor are un „istoric, din vremea lui Cuza”.

Magistraţii sunt cei mai afectaţi de legea impozitării pensiilor speciale, urmaţi de cei din sistemul aeronautic civil şi cei care au lucrat în Curtea de Conturi,  declarat, sâmbătă, ministrul.

„Singura excepţie pe care o văd în această privinţă este pensia militarilor, care are un istoric al ei, într-adevăr, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte şi care în mod evident trebuie să fie exceptată de la orice discuţie pe care o facem în general cu privire la pensiile speciale. Eu rămân la părerea că aceasta este singura categorie. Sigur, Parlamentul este suveran, dar este singura categorie care trebuie exceptată”, a spus Alexandru.

Aplicarea legii când ea va fi promulgată va duce la impozitarea uzuală de 10% pentru tot ce depăşeşte 2.000 RON, iar pentru diferenţă, atâta vreme cât sare de 7.000 RON se va aplica procentul de 85%.

 „Cei mai afectaţi vor fi cu siguranţă magistraţii, judecătorii şi procurorii. Aici pensiile se duc şi la 19.000 RON. Eu nu judec, e uşor să comentezi fără să ţii cont de incompatibilităţile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON”, a mai spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că în sistemul public de pensii, pensia pe care o poate vedem în sistem ca fiind pe bază de contributivitate este undeva de maxim 8.000 - 8.500 RON.

 „Acesteia dacă i se aplică procentul de 85% la diferenţa dintre 7,000 şi 8.000 sau 8.500... n-ar fi foarte rău. Problema se pune într-adevăr la aceste categorii care au avut după părerea mea acces la decizii cu instrumentele specifice campaniilor de convingere a decidenţilor şi care au beneficiat de legi speciale, dar care, repet, nu se bazează pe criteriul contributivităţii aşa cum ar fi normal”, a afirmat ministrul Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului, pensiile speciale în sine nu reprezintă, totuşi, un procent major din tot bugetul anual pentru pensii. Este vorba de 1,3 miliarde din cele 82 de miliarde, însă, spune Alexandru, „trebuie să primeze principiul corectitudinii: (...) primeşti pensie pentru cât contribui, altminteri este injust pentru cei cărora le ceri să continue să lucreze”.

În urmă cu trei zile, ministrul Apărării Nicolae Ciucă a declarat că pensiile militarilor nu sunt speciale şi că, de la Cuza până în prezent, ei au beneficiat de pensii de serviciu. „Este foarte important să înţelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine”, a spus ministrul Apărării.

Într-un mesaj pe pagina de Facebook, Nicolae Ciucă a spus că „pensiile militarilor nu sunt pensii speciale!”

„De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi. Pe timpul activităţii, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viaţa departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane şi, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituţionale”, adaugă ministrul Apărării.

Reacţia ministrului Apărării, general în rezervă, a venit după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei. Concret, va fi impozitată diferenţa între pensia realizată pe baza contributivităţii şi cea specială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite