Legea Romexpo, în vizorul Comisiei Europene. Cristina Prună: CCIR trebuie să dea explicaţii cât mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Cristina Prună
Foto: Facebook Cristina Prună

Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) trebuie să explice Comisiei Europene, cât mai reprede, cum a primit, cu titlu gratuit, în timpul guvernării PSD din 2004, dreptul de a utiliza terenurile de la Romexpo, a transmis, marţi, deputatul USR-PLUS Cristina Prună.

„Legea Romexpo a intrat în vizorul Comisiei Europene. Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) trebuie să dea explicaţii cât mai repede. CCIR trebuie să explice cum a primit cu titlu gratuit, în timpul guvernării PSD din 2004, dreptul de a utiliza terenurile de la Romexpo. Comisia Europeană investighează - în conformitate cu legislaţia europeană - dacă nu cumva CCIR a primit un ajutor de stat prin concesionarea gratuită, din 2004.”, a transmis Cristina Prună pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, la acel moment, preşedintele CCIR era şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Romexpo. 

”Acesta şi-a dat singur dreptul de utilizare gratuită a terenurilor Romexpo, pentru o perioadă de 49 de ani. Concluzia simplă e că devalizarea Romexpo nu a început acum, odată cu „Legea Romexpo”, ci în anii 2000.”, precizează deputatul USR-PLUS, menţionând că, acordarea concesiunii gratuite nu a fost însă suficientă.

Aceasta a explicat că, fără dreptul de proprietate asupra terenului, CCIR nu s-ar putea asocia cu un dezvoltator imobiliar privat pentru demararea unui amplu proiect pe care îl vizează. Drept urmare, prin „Legea Romexpo” s-a urmărit trecerea celor 46 de hectare din proprietatea statului în cea CCIR.

”Împreună cu colegii mei din USR PLUS ne-am opus încă de la început acestei iniţiative legislative cu dedicaţie a ALDE-PMP-PSD. În forma actuală legea ar facilita obţinerea unor câştiguri importante de grupuri de interese, nicidecum de către stat.”, a transmis Cristina Prună.

Deputatul USR-PLUS a mai declarat că, terenurile Romexpo pot şi trebuie să fie valorificate iar soluţia nu este nicidecum trecerea lor gratuită în proprietatea CCIR. 

”Este nevoie de o nouă abordare a legii astfel încât aceasta să seteze cadru corect şi transparent pentru valorificarea terenurilor la potenţial maxim pentru statul român”, a scris Cristina Prună marţi pe Facebook. 

Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare, Parlamentului actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România 335/2007. Legea prevede transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a legii, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Prin acest act normativ adoptat de Parlament o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite