Ioana Petrescu, la Adevărul Live: Amnistia fiscală are un impact de 400 de milioane de lei, banii vor fi plătiţi timp de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impactul bugetar pentru amnistia fiscală se ridică la 400 de milioane de lei, din care 350 de milioane de lei pentru pensionari şi 50 de milioane pentru mame, suma urmând a fi plătită eşalonat, timp de cinci ani, în limita unui prag anual de 80 de milioane de lei, a declarat, la Adevărul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice. Ea a completat că asta nu înseamnă că bugetarii vor rămâne cu acel nivel incorect al salariului.

Despre bugetul pe 2015

Este foarte probabil ca bugetul pe 2015 să fie discutat după alegeri. E posibil să existe alt premier, trebuie să îşi asume noul buget.

Despre taxarea marilor averi

În momentul de faţă avem 10 persoane care trebuie să justifice diferenţele între cât plătesc ca taxe şi cât estimăm noi că au ca avere, eu sper să extindem acest sistem, nu este corect ca unii să-şi plătească taxele şi alţii nu. Ei trebuie să justifice, le cerem documente justificative. 

Despre cursul de 4,7 lei din accize

Discutăm mai multe variante, inclusiv cu reprezentanţii industriei ţigărilor sau cea a alcoolului. Nu avem nimic nou de anunţat acum.

Despre redevenţele la petrol şi gaze

Avem un grup de lucru care analizează modul de taxare pe resurse, avem discuţii inclusiv cu experţi internaţionali şi cu FMI. Redevenţa este doar un mod de taxare. Când vom termina, vom pune proiectul. 

image

Despre taxarea clădirilor în funcţie de folosinţă

Este o măsură care a fost promisă organismelor internaţionale mai demult şi a fost cerută inclusiv de către mediul de afaceri. Vrem o competiţie loială: sunt cazuri în care o persoană fizică are un hotel într-un oraş şi o persoană juridică are tot un hotel în aceeaşi zonă. Cel pe persoană fizică plăteşte un impozit mult mai mic, este o inechitate, o competiţie neloială. 

Despre acciza de 7 eurocenţi

S-a constatat o scădere în prima lună după introducerea măsurii, dar asta pentru că au consumat mai mult  în luna precedentă, practic şi-au făcut provizii. Dar trendul nu se continuă. Până una-alta, acum marii transportatori au posibilitatea de a primi 4 eurocenţi din această acciză. Ceea ce trebuie să demonstreze ei e că sunt înregistraţi, şi asta o pot face cu ARR, şi apoi că au cumpărat această motorină în mod legal. Au nişte carduri speciale, facturi speciale, încercăm aceste metode pentru cei care acţionează legal.

În luna iunie s-a făcut aproape tot planul pentru încasări, avem 99,97%, în luna iulie am avut încasări totale cu un miliard de lei peste plan. Avem în vedere o reducere a TVA pentru toate produsele, dar trebuie acoperit bugetar.

Despre reducerea TVA la pâine

image

Anul trecut când s-a redus TVA de la 24% la 9% s-a promis un studiu, probabil îl vom lansa săptămâna viitoare cu domnul ministru Constantin (Daniel Constantin, ministru Agriculturii -n.r.). Ce pot să vă spun e că economia ascunsă s-a redus în acest domeniu, a crescut şi numărul de firme active în domeniul panificaţiei. De asemenea, preţul a scăzut.

Avem discuţii cu Ministerul Agriculturii, facem mai multe calcule, pentru reducerea TVA şi pe un alt produs, vom discuta acest lucru şi cu organismele internaţionale când vor veni în luna decembrie sau data viitoare.

Am avut opinii divergente cu FMI şi Comisia Europeană, nu am fost de acord să introducem o nouă taxă pe mediul de afaceri pentru compensarea reducerii CAS. 

Despre "Spaţiul privat virtual"

Această măsură este parte a unui plan gândit să crească investiţiile şi angajările: scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducem şi comasăm 92 de taxe, vorbim de un nou mod de interacţiona cu Fiscul, mai prietenos. Luna aceasta vom da drumul la proiectul-pilot în care persoanele fizice se pot conecta online să vadă cât are de plătit, cât a virat angajatorul pentru el etc. Şi acum se pot plăti online, dar oamenii nu ştiu cât au de plătit. Pe Bucureşti şi Ilfov se pot accesa din septembrie, apoi de anul viitor vrem să lărgim.

Despre reducerea CAS cu 5 puncte procentuale

Impactul pe acest an, pe două luni, înseamnă, contabile, 850 de milioane de lei. Acest impact poate fi mult mai mic dacă aceşti bani se întorc în economie prin investiţii. Pentru acest an stăm foarte bine, avem 0,2% deficit bugetar şi ne-am angajat la 1,2%. Problema se pune de anul viitor. Aici vă zic că acele 5 miliarde nu sunt 5 miliarde decât dacă se cumulează câteva lucruri: dacă nu se investeşte nimic, dacă nu se angajează, dacă banii nu circulă în economie, deci dacă practic banii se pun la saltea. Această măsură este foarte benefică pentru scăderea evaziunii fiscale pe muncă. Alte posibile surse: avem o nouă lege a insolvenţei, am rugat ANAF-ul să estimeze cât pot recupera pe termen scurt şi au afirmat 3,8 miliarde de lei. Deci există resurse. Nu mai trebuie să împărţim firul în patru, este o măsură bună şi se poate finanţa.

Despre taxa pe stâlp

Am constatat că marile companii îşi fac planul, bugetul, pe anul viitor în luna septembrie, aşa că au venit acum să întrebe cum va fi taxa pe construcţii speciale. O vom finaliza până la finele lunii septembrie. Trebuie să fiu foarte clară, că taxa pe construcţii speciale este o extindere a bazei de impozitare a taxei pe proprietate. Iar taxele pe proprietate sunt locale. Acum, exact despre întrebarea dumneavoastră, ne gândim să dăm o soluţie pentru marile companii care au, de exemplu, ţevi care trec prin mai multe comune, să existe o formulă astfel încât compania să ştie cum declară această ţeavă.

Suma colectată a fost mai mare decât ceea ce am convenit, în programul cu FMI erau trecute 488 de milioane de lei, în mai s-au declarat 1,4 miliarde de lei, la prima tranşă s-au colectat 700 de milioane de lei. Acum, prin reducerea taxei cu 0,5 puncte procentuale, înseamnă o reducere cu 33%. 

În urma discuţiilor cu mediul de afaceri am găsit că mediul de afaceri poate folosi aceşti bani pentru mai multe investiţii, nu este singura măsură care ar putea stimula investiţiile, mai sunt şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, şi reducerea CAS. Este o măsură pe termen mediu şi lung.

Despre amnistica fiscală a bugetarilor

Este un proiect al Ministerului Muncii care se află în Parlament, domnul senator Pop a adus amendamente, este un impact de 400 de milioane de lei, din care pentru pensionari 350 de milioane şi 50 de milioane de lei pentru mame. Am decis să le returnăm timp de 5 ani, câte 80 de milioane de ani.

Pentru celelalte categorii de bugetari nu se vor da bani înapoi, doar nu vor mai fi obligaţi să le dea, noi nu am prevăzut aceste sume ca venituri la buget.

Am vorbit cu doamna Plumb (Rovana Plumb - ministrul Muncii) ca proiectul să conţină câteva prevederi foarte clare, adică să se menţioneze că amnistia nu se va face decât o dată, iar bugetarii respectivi nu vor rămâne cu nivelul respectiv greşit. Guvernul ar trebui să dea legi clare şi să nu mai fie modificate aşa de des.

image

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/mai-multe-despre-reducerea-cas" target="_blank">View the story "Mai multe despre reducerea CAS:" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite