INS a reconfirmat creşterea economică de 5% din primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat, luni, creşterea de 5%, serie brută, a economiei româneşti în primul trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Guvernul estimează o creştere de 5,5% a economiei româneşti în acest an.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, arată datele INS.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,2 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,3% faţă de trimestrul IV 2018 şi cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 200,3 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

Luând în calcul contribuţia categoriilor de resurse la modificarea Produsului Intern Brut, INS notează că în comparaţie cu varianta provizorie (1) dinamica PIB a rămas nemodificată, iar cea a valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, aceasta din urmă majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale, iar volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,3, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante, cu excepţia comerţului cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale; a informaţiilor şi comunicaţiilor, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale şi a tranzacţiilor imobiliare, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +4,3% la +4,5%, ca urmare a creşterii volumului său de activitate de la 106,7% la 107,0%; cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,7% la 0,0%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate de la 103,8% la 100,2%; formarea brută de capital fix, de la +0,9% la +0,6%, ca urmare a reducerii volumului său de activitate de la 105,4% la 103,9% şi exportul net, de la -3,3% la -2,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite