Greva foamei la Nitramonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte lideri ai Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro au decis să intre, de mâine, ora 9.00, în greva foamei, informează Cartel Alfa.

Forma extremă de protest a fost determinată de întârzierile de două luni la plata salariilor la compania Nitropos Făgăraş, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, corelată cu neplata drepturilor din contractual colectiv de muncă pentru cei 380 de salariaţi disponibilizaţi începând cu data de 1 iulie 2013, dar şi de incertitudinea locurilor de muncă pentru cei 170 de salariaţi care au mai rămas la nivelul societăţii.

Liberalizarea gazelor şi energiei electrice, arătate cu degetul

Potrivit Cartel Alfa, situaţia dramatică din această întreprindere este similară cu a altor societăţi din industria chimică, care s-au închis sau sunt în prag de închidere şi este determinată de creşterea accelerată a preţurilor la gaze naturale şi energie electrică, ceea ce face imposibilă continuarea activităţii.

Activitatea principală a societăţii Nitroporos constă în fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase.

Nitroporos s-a înfiinţat în martie 2008 în urma procesului de lichidare voluntară a fostei companii Nitramonia SA. Ulterior au fost vândute cele cinci societăţi de pe platformă, respectiv Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrocontrol şi Nitrotrans.

Costuri în creştere

Angajaţii din industria chimică au protestat de mai multe ori în ultima vreme împotriva liberalizării preţurilor la gaze, măsură cerută insistent de către Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a solicitat amânarea calendarului de liberalizare cu şase luni, dar oficialii de la Bruxelles au respins cererea.

Gazele naturale sunt materie primă în industria chimică iar o liberalizare a preţurilor producţiei interne la cele de import ar duce la o creştere cu circa 140% a preţurilor la gaze. În acest moment, producţia internă costă 170 de dolari pe mia de metri cubi, pe când importurile de la intermediarii Gazprom se fac în jur de 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite