Gherilă comercială pe materiale sanitare: contracte anulate la prima contra-ofertă mai mare

Gherilă comercială pe materiale sanitare: contracte anulate la prima contra-ofertă mai mare

Fot Facebook/Ionel Dancă

Toate statele lumii duc o „luptă de gherilă comercială” pentru fiecare cantitate de măşti, combinezoane, teste PCR, susţine şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, precizând că sunt anulate contracte deja perfectate la prima contra-ofertă mai mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Mai multe tone de materiale sanitare şi echipamente medicale au ajuns în ultimele săptămâni în România şi altele încep să fie produse la nivel local ca urmare a unor eforturi uriaşe. Am început acest război cu virusul chinezesc cu mâinile goale, cu stocuri zero de materiale medicale pentru riscurile de epidemii, şi în doar câteva săptămâni, am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru a pregăti sistemul sanitar pentru această luptă”, a scris, duminică Dancă, pe Facebook.
 
Potrivit acestuia, ”se poartă o adevărată luptă de gherilă comercială contra-cronometru pentru fiecare cantitate de măşti, combinezoane, teste PCR, ventilatoare mecanice şi alte echipamente medicale în care se folosesc toate «armele» şi resursele politice şi diplomatice posibile”.
 
”Tot procesul de achiziţie, contractare, transport, livrare şi distribuţie a materialelor sanitare şi medicale necesare din această perioadă a căpătat conotaţiile unui război internaţional pentru resurse limitate. Au fost situaţii fără precedent în care contracte ferme de achiziţii internaţionale au fost anulate cu restituirea avansurilor fără ezitare la prima contra-ofertă mai mare. Alte contracte, aflate în plină procedură de livrare, erau blocate cu marfa încărcată ca urmare a deciziilor naţionale de interzicere a exporturilor”, a mai scris dancă.
 
Potrivit acestuia, asigurarea coridoarelor de transport şi a culoarelor de zbor a devenit mai dificilă în acest timp decât trecerea unor convoaie umanitare prin zone de conflict armat deschis.
 
”S-au folosit toate resursele militare şi civile de transport disponibile, de la autocamioane şi aeronave până la acorduri militare de zbor. Au fost scoase chiar şi scaunele din unele aeronave de transport civil aerian pentru a face loc la zeci de tone de materiale sanitare şi medicale. Aproape orice transport de materiale medicale a fost urmărit ca pe radar, cu telefonul în mână din biroul Premierului de la Palatul Victoria, şi cu fiecare aeroport sau punct de trecere al frontierei parcurs era adus mai aproape de România şi de nevoile sistemului nostru sanitar”, mai afirmă şeful Cancelariei premierului.
 
Acesta afirmă că, în curând, vom avea în fiecare judeţ aparate de testare Real-Time PCR.
 
”Pentru pacienţii critici, sunt disponibile 1.600 de ventilatoare mecanice, iar pentru alte 200 facem eforturi pentru a le aduce în zilele următoare în România iar, în paralel, pregătim şi producţia locală. De asemenea, prin Unifarm, ONAC sau Crucea Roşie, peste 2 milioane de măşti şi aproape 800.000 de combinezoane de protecţie au sosit deja în ţară iar alte 14 milioane măşti FFP2/3 vor fi livrate în aprilie şi în acelaşi timp am pregătit producţia locală pentru 15 milioane de măşti pe lună. Chiar şi aşa, cu toate aceste eforturi, în continuare, ameninţarea virusului ucigaş rămâne ridicată şi nicicând nu putem spune că avem de toate pentru a face faţă la ceea ce va fi mai rău”, a mai scris Dancă.
 
Acesta a făcut, din nou, apel la distanţare socială şi la respectarea măsurilor impuse de autorităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: