FMI: Europa trebuie să reducă deficitele şi datoria publică şi să-şi facă economiile mai productive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajustarea fiscală ar trebui să fie motivată în primul rând de eforturile de a îmbunătăţi eficienţa guvernului, consideră Fondul Monetar Internaţional în raportul său, publicat marţi.

Potrivit ultimului raport cu privire la Europa, publicat marţi de FMI, toate economiile europene au crescut în 2017, perspectivele fiind favorabile pe termen scurt.

Se impun însă luarea unor măsuri urgente pentru ca avansul economiei să dureze dincolo de actuala perioadă favorabilă, consideră FMI, precizând că statele membre trebuie să relaxeze constrângerile structurale asupra creşterii, care variază de la bariere la adresa investiţiilor şi până la diminuarea competitivităţii.

"Europa continuă să înregistreze o creştere solidă, însă cei mai recenţi indicatori sugerează că avansul se stabilizează. Perspectivele economice pe termen mediu sunt mai puţin strălucite, astfel încât factorii de decizie ar trebui să profite de acest moment pentru a reduce deficitele şi datoria şi a avansa reforme care fac economiile lor mai productive", a declarat directorul departamentului european al FMI, Poul Thomsen.

FMI recomandă ţărilor în care inflaţia a ajuns la nivelul ţintă, să normalizeze treptat politica monetară, să reducă deficitele fiscale în următorii ani şi să reducă datoria publică pentru a ajuta economiile să facă faţă mai bine presiunilor apărute de pe urma creşterii cheltuielilor cu pensiile şi sistemul de sănătate.

"Ajustarea fiscală ar trebui să fie motivată în primul rând de eforturile de a îmbunătăţi eficienţa guvernului. Aceasta este o provocare majoră, în special în multe din economiile emergente din Europa care trebuie, de asemenea, să facă eforturi pentru a îmbunătăţi instituţiile şi guvernanţa", se arată în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite