Fiscul va verifica dacă Bisericile şi-au plătit toate taxele şi impozitele

Fiscul va verifica dacă Bisericile şi-au plătit toate taxele şi impozitele

Un proiect de ordin supus în dezbatere publică pe site-ul ANAF prevede că toate entităţile de cult vor fi nevoite să completeze şi depună un nou Formular, nr. 163,  dacă vor să beneficieze de deduceri fiscale.

„Formularul 163 este nou înfiinţat şi priveşte toate entităţile de cult din România. Acestea vor fi obligate să se înregistreze într-un gestionat de ANAF, care va fi public. Nu pot beneficia de deduceri fiscale bisericile sau alte entităţi de cult care nu şi-au plătit toate taxele şi impozitele către bugetul de stat şi către bugetele locale”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.
 
Potrivit acestora, după depunerea Formularului 163, inspectorii Fiscului vor verifica realizatea celor declarate, în caz contrar urmând să trimită notificări şi eventual să pună popriri pentru recuperarea taxelor şi impozitelor datorate de Biserici.
 
Pot beneficia de deduceri fiscale doar entităţile de cult care îndeplinesc cumulativ următoarele cerinţe:
 
a) desfãşoarã activitatea în domeniul pentru care a fost constituitã; 
 
b) a îndeplinit toate obligaţiile fiscale declarative prevãzute de lege; 
 
c) nu are obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile; 
 
d) a depus situaţiile financiare anuale, prevãzute de lege; 
 
e) nu a fost declaratã inactivã, potrivit art.92 din Codul de procedurã fiscalã. 
 
Cererea se completeazã cu ajutorul aplicaţiei informatice afişatã pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţã. 
Împreunã cu cererea, entitatea/unitatea de cult depune şi certificatele de atestare fiscalã eliberate de organele fiscale locale, în a cãror evidenţã aceasta este înregistratã ca  plãtitor de impozite şi taxe locale.   
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: