Fiscul pune biciul pe multinaţionale. Le verifică dosarele preţurilor de transfer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii legii şi-au intensificat controalele
Oamenii legii şi-au intensificat controalele

Impozitele colectate suplimentar anul trecut ca ajustări rezultate din controlul dosarelor preţurilor de transfer (reprezentând dobânzi şi penalizări) au totalizat 66,6 milioane de lei, faţă de 13,8 milioane de lei în 2010, arată compania de consultanţă Deloitte, citând un raport de performanţă publicat de ANAF pe 2010 şi 2011.

„Intensificarea controalelor fiscale pe acest palier reflectă în mare măsură un fenomen internaţional care a luat amploare în ultima perioadă“, precizează Deloitte.
Preţurile de transfer reprezintă un aspect global cu care se confruntă toate multinaţionalele. În practica românească, cerinţele dosarului de preţuri de transfer au fost publicate în 2008. Atunci a devenit clar că aceste reglementări vor deveni din ce în ce mai stringente, pe măsură ce statul urmăreşte să îşi maximizeze veniturile fiscale din baza de impozitare. În ultimii doi ani, dezbaterea pe acest subiect s-a intensificat; din 2010, şi grupurile cu acţionariat românesc trebuie să depună şi ele dosarul preţurilor de transfer.

De la controale formale la verificări în detaliu

„Dacă, acum câţiva ani, controlul autorităţilor fiscale din România pe acest palier era relativ formal, axat cu precădere pe verificarea corectitudinii întocmirii dosarului preţurilor de transfer (în cazul în care acesta conţinea toate elementele prevăzute în legislaţia existentă), acum vorbim despre o analiză detaliată a documentelor, precum şi a tranzacţiilor încheiate cu părţile afiliate”, subliniază Ciprian Gavriliu, Senior Manager şi liderul echipei preţurilor de transfer din cadrul Deloitte Tax. „Este, deci, cu atât mai important pentru companiile care cad sub incidenţa acestei legislaţii să se asigure că respectă în totalitate prevederile legale şi că analizează acest aspect atât din punct de vedere al riscurilor, cât şi al oportunităţilor aferente“.
"Dosarul preţurilor de transfer a pus în dificultate multe companii la nivel global. Multinaţionale renumite, cu precădere în zona serviciilor de internet sau a dezvoltării de aplicaţii software, fac în prezent obiectul unor investigaţii deschise de autorităţi fiscale din ţări importante precum Marea Britanie, Australia, Statele Unite, China, India sau Franţa, ce privesc ajustări de miliarde de Euro sau USD", arată Deloitte.

Ţinta pentru 2013 a fost atinsă în 2011

„Tranzacţiile realizate de părţile afiliate unui grup, mai ales când discutăm despre multinaţionale, sunt extrem de complexe, iar aspectele fiscale aferente necesită expertiză pe măsură“, adaugă Ciprian Gavriliu. „Anticipam în urmă cu câteva luni intensificarea activităţii autorităţilor fiscale din România pe acest palier. Conform Strategiei fiscal-bugetare 2012-2014, ANAF estima venituri fiscale suplimentare ca urmare a verificării preţurilor de transfer de 48 de milioane de lei în 2012, 66 milioane de lei în 2013 şi, respectiv, 90 de milioane de lei în 2014 aferente impozitului pe profit stabilit suplimentar. Prin urmare, după cum se observă, autorităţile fiscale au îndeplinit în 2011 obiectivul stabilit pentru 2013. Fără îndoială, activitatea pe acest segment îşi va continua tendinţa ascendentă“.

Se caută „purici“ şi în rubricile TVA

De subliniat că autorităţile fiscale estimează, de asemenea, ajustări ale Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) în cadrul controalelor fiscale ce vizează dosarul preţurilor de transfer (de exemplu, 32 de milioane de lei pentru 2012, apoi 44 de milioane de lei pentru 2013, respectiv 60 de milioane de lei pentru 2014).
„O ajustare datorată regulilor preţurilor de transfer nu ar trebui să influenţeze în niciun fel baza de impozitare pentru TVA“, subliniază Vlad Boeriu, Senior Manager Taxe Indirecte.
Cu alte cuvinte, o astfel de ajustare ar trebui să conducă doar la o diferenţă la impozitul pe profit, nu şi la un TVA de plată suplimentar. „Codul Fiscal este clar în acest sens, baza impozabilă pentru TVA fiind contrapartida efectiv obţinută sau care urmează a se obţine pentru livrarea sau prestarea respectivă. De asemenea, Directiva 112 şi jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie sunt clare în acest sens. Cu toate că Ministerul de Finanţe admite în diferite documente această abordare, la nivel practic există numeroase cazuri în care inspectorii fiscali consideră că, în urma ajustării preţurilor de transfer, trebuie ajustată şi baza impozabilă (fără a exista însă vreo bază legală). Mai mult, inclusiv în faza de contestare administrativă s-au întâlnit cazuri în care autorităţile au respins contestaţiile în cauză, argumentaţia fiind superficială“, precizează specialistul, într-un comunicat al Deloitte.
La nivel central-european, Deloitte a început să construiască serviciul regional dedicat preţurilor de transfer în 2002. Astăzi, firma are o reţea de profesionişti foarte bine pregătiţi şi capabili să rezolve problematici complexe în domeniu, precum şi să furnizeze servicii ce implică activitatea clienţilor într-o multitudine de ţări şi geografii.

„Tranzacţiile realizate de părţile afiliate unui grup, mai ales când discutăm despre multinaţionale, sunt extrem de complexe, iar aspectele fiscale aferente necesită expertiză pe măsură“ Ciprian Gavriliu, Senior Manager preţuri de transfer din cadrul Deloitte Tax
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite