Firmele britanice nu renunţă la imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii din Marea Britanie ameninţă că vor muta anumite departamente în alte ţări dacă statul îi va obliga să renunţe la muncitorii străini. Guvernul britanic intenţionează să reducă numărul imigranţilor care provin din afara UE de la aproximativ 75.000 la 24.000 până în aprilie 2011.

În încercarea de a diminua rata şomajului - în prezent de 7,8% -, oficialii britanici au elaborat un proiect care prevede limitarea numărului de muncitori străini pe teritoriul statului. Însă adevărata problemă a Marii Britanii ar putea proveni din interiorul statului, şi nu din afara acestuia.

BRITANICII, SLAB PREGĂTIŢI

Companiile apelează tot mai frecvent la imigranţi, dar nu datorită faptului că aceştia cer salarii mai mici, ci pentru că sunt mai bine pregătiţi faţă de britanici. Astfel, deşi în Regatul Unit există aproape 2,5 milioane de şomeri, firmele susţin că multe locuri de muncă sunt neocupate, iar solicitanţii nu sunt calificaţi pentru a fi angajaţi.

Pentru a-şi proteja operaţiunile din Marea Britanie, companiile au anunţat că, în cazul în care planurile devin realitate şi sunt obligate să renunţe la imigranţi, vor deschide sedii în alte state pentru a continua să lucreze cu muncitori străini. Astfel, 10% din companiile britanice intenţionează să-ţi mute peste hotare departamentele de IT&C, financiare şi call-centre.

Dintre aceste corporaţii, două treimi vor muta departamentele în India şi o treime în China, restul preferând state est-europene, potrivit unui studiu realizat de Chartered Institute of Personnel and Development şi KPMG, companie specializată în contabilitate, audit şi alte servicii financiare.

Mai mult, cercetătorii afirmă că această măsură ar avea un impact „devastator" asupra economiei, informează „The Guardian".

INSISTENŢE PENTRU ELIMINAREA PROPUNERII

Presiunile Confederaţiei Industriei Britanice, în care sunt reunite mai multe companii, asupra guvernului au fost dublate de nemulţumirile Societăţii Legii, organismul reprezentativ al avocaţilor din Marea Britanie şi din Wales.

Cei din urmă au declarat că locurile de muncă din domeniu vor fi relocate în alte ţări, afectând „competitivitatea Londrei ca centru financiar mondial". Mai mult, criticilor noului plan li s-au adăugat mai mulţi oficiali din City of London, principalul centrul financiar al statului, arată „The Observer".

Aceştia au afirmat că limitarea numărului de lucrători străini şi noile impozite - în special cel aplicat pentru bonusuri şi prime - ar putea reduce numărul investiţiilor şi proiectelor internaţionale atrase de Marea Britanie.  Theresa May, secretar de stat al guvernului britanic, a insistat că limitarea numărului de angajaţi străini ai companiilor nu va afecta economia, folosind ca exemple alte state, ale căror economii nu au suferit în ciuda introducerii unei astfel de restricţii.

„Nu cred că cineva ar putea sugera că Australia, SUA sau Noua Zeelandă, impunând o limită anuală, nu au reuşit să aducă în ţară oameni calificaţi sau că economiile lor au fost afectate în vreun fel de acea limită anuală", a declarat May, citată de „The Guardian". Aceasta a adăugat că, potrivit celor mai recente date, 52% dintre cei aproximativ 142.000 de imigranţi aflaţi în Marea Britanie provin din afara UE, prin urmare sunt vizaţi de proiect.

Măsuri dure de austeritate

Pentru reducerea deficitului bugetar de 11% din PIB, premierul David Cameron vrea să taie cheltuielile publice cu cel puţin 25%. Mai mult, din ianuarie 2011, TVA va creşte la 20% de la 17,5%. Oficialii speră că noua taxă bancară va aduce peste două miliarde de euro la buget. Salariile şi alocaţiile vor fi îngheţate, iar impozitele vor creşte, excepţie făcând numai persoanele cu venituri mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite