Finanţele au împrumutat încă 621 milioane de lei, pentru a acoperi deficitul

Finanţele au împrumutat încă 621 milioane de lei, pentru a acoperi deficitul

Guvernul are nevoie de împrumuturi mari pentru a acoperi deficitul bugetar care a ajuns la 54,77 miliarde de lei în august ( 5,2% din PIB), după cum arată execuţia bugetară publicată luni seară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Finanţelor Publice a emis obligaţiuni în valoare de 621 de milioane de lei pe o cerere ridicată din partea investitorilor şi la costuri în scădere. 
 
Licitaţia pentru obligaţiunile scadente în noiembrie 2024 are un prospect de 600 de milioane de lei şi a atras oferte de peste 1,1 miliarde de lei, aproape integral de la bănci, scrie profit.ro.
 
Guvernul a împrumutat, în cele din urmă, 621,3 milioane de lei la un randament mediu de 3,2%, în scădere uşoară faţă de cel al unei licitaţii la aceeaşi scadenţă ţinută a începutul lunii, când randamentul mediu a fost de 3,22%. 
 
În august randamentul mediu a fost de 3,44%, iar în iulie de 3,75%. Dobânzile au venit în jos ca urmare a unei politici monetare mai laxe a Băncii Naţionale, dar şi după risipirea perspectivei ca Guvernul PNL să fie demis prin moţiune – acţiunea PSD din Parlament a eşuat. 
 
Pe de altă parte, opoziţia din jurul PSD a votat ca pensiile să crească cu 40%, în loc de 14%, ceea ce a pus presiune pe curs şi pe randamente – creşterile celor din urmă fiind însă inversate. 
 
Este ultima licitaţie de titluri de stat din septembrie, lună în care Finanţele au împrumutat 6,13 miliarde de lei din piaţa internă, peste valoarea programată de 4,54 miliarde de lei, faţă de 4,97 de miliarde de lei în august. 
 
Guvernul are nevoie de împrumuturi mari pentru a acoperi deficitul bugetar care a ajuns la 54,77 miliarde de lei în august sau 5,2% din produsul intern brut. 
 
Necesarul de finanţare pentru acest an care să acopere deficitul estimat la 8,6% din PIB sau 91 de miliarde de lei şi datoria ajunsă la scadenţă este de 138,5 miliarde de lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările