Fără roşii româneşti în pieţe, din cauza ploilor şi a inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roşiile din producţia autohtonă nu se vor mai găsi în pieţele româneşti încă din luna august, avertizează specialiştii, dar şi alte culturi mucegăiesc pe câmp ca urmare a ploilor abundente şi a inundaţiilor din această vară.

„Sunt culturi la producţiile româneşti cărora o să le simţiţi lipsa începând din august, de exemplu la tomatele din câmp. Or fi şi altele”, a declarat pentru „Adevărul” Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Şi grâul şi rapiţa au fost victime clare ale ploilor. Moldova este regiunea cea mai afectată, nici la ora asta nu se poate recolta grâul. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preciza săptămânile trecute că fenomenele meteorologice nefavorabile şi grindina au generat pierderi „extraordinare de producţie” pentru fermierii care deţin culturi de rapiţă, în momentul recoltării, sau chiar înaintea recoltării.

Şi în celelalte zone, Muntenia, Dobrogea, au rămas însemnate suprafeţe de mazăre nerecoltată, pentru că, neputându-se recolta la timp, ea s-a degradat în totalitate.

Potrivit preşedintelui LAPAR, au existat şi inundaţii pe suprafeţe destul de însemnate, în care compromiterea culturilor atât de primăvară cât şi de toamnă este de 100%. „Este un an atipic, după 2 luni şi jumătate de secetă cruntă, au venit aceste ploi care nu mai încetinesc. Timp de o lună de zile, în zona în care îmi desfăşor eu activitatea, nu am avut cumulate orele, nu se lucrează mai mult de o oră - două pe zi. N-am trei zile de lucru, cumulând”, spune Baciu.

Nici porumbul sau floarea soarelui nu au scăpat, o parte din ele au fost bătute de grindină sau o parte au fost inundate. La ele, situaţia este mai bună, însă mai durează cel puţin 2 luni de zile până la recoltare, în condiţii normale, încă nu se ştie ce se poate întâmpla.

Bolile au afectat şi ele culturile

Legumele şi fructele au fost afectate de ploi şi de boli. Pe lângă cantităţile foarte mari de precipitaţii, un alt factor care a contribuit la distrugerea lor sau la diminuarea producţiei au fost bolile care, având condiţii extraordinare de dezvoltare, au devenit foarte agresive şi au produs pagube însemnate în cultura fasolei, a tomatelor. „Fructele stau puţin mai bine, deşi şi aici agresivitatea bolilor a produs ceva pagube, cei-i drept mai puţin decât în celelalte sectoare”, mai spune Baciu. Potrivit lui, apariţia ploilor în aproape fiecare zi a determinat să nu poată aplica metode de combatere a bolilor sau, dacă a plouat încontinuu, ele nu şi-au făcut efectul.

Cartofii se vor scumpi semnificativ în iarnă

Comisia Europeană a estimat că producţia de cartofi din România se va micşora semnificativ din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile acestei legume extrem de sensibile la umiditate. Cum preţul este dictat de raportul dintre cerere şi ofertă este de aşteptat că acesta să crească în această iarnă.

Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că producţia de cartofi a României, afectată de prea multă umiditate, va scădea anul acesta cu 23% faţă de anul trecut şi cu 12% faţă de media ultimilor cinci ani. Comisia estimează pentru fermierii români o producţie de numai 14 tone la hectar. Este cea mai mare diminuare a productivităţii dintre statele membre, în condiţiile în care, în medie, producţia UE va scădea cu 5,6% faţă de anul trecut, până la 33,3 tone la hectar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite