Energia termică, mai scumpă cu 8% din ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reglementatorul din domeniu a majorat preţul agentului termic cu peste 10% în unele oraşe. Populaţia ar putea simţi în factură această majorare, dacă bugetele locale nu vor găsi bani pentru compensarea scumpirilor.

Nu doar bucureştenii ar putea scoate din buzunar mai mulţi bani pentru încălzire în această iarnă. După ce Electrocentrale Bucureşti a anunţat că a primit majorarea preţului de livrare a energiei cu 9% în Capitală şi cu 10% în Constanţa, alte oraşe se confruntă cu o creştere a preţului energiei termice, majorat cu o medie de 8% la nivel naţional de la 1 ianuarie, potrivit informaţiilor furnizate pentru „Adevărul" de reprezentaţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Mai citiţi şi:

Reguli noi pentru facturarea căldurii în Piatra Neamţ

Bucureşti: Casele, vândute doar cu certificat energetic

Astfel, nouă producători de energie în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) au primit creşteri de peste 10% pentru agentul termic livrat, ca urmare a scumpirii combustibilului: Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (care livrează agent termic în municipiul Drobeta Turnu Severin), Uzina Termoelectrică Giurgiu, Nuclearelectrica (furnizorul din Cernavodă), sucursala Paroşeni a Termoelectrica (pentru oraşul Petroşani şi zonele învecinate), Enet Focşani, Termica Târgovişte, Colterm Timişoara pentru CET Centru şi Sud, Compa Sibiu şi CET Brăila.

Totodată, preţul de livrare a energiei produse de alte şapte centrale a fost majorat cu până la 5%: CET Arad, CET Braşov, Serviciul Public Local de Termoficare Piteşti, Nuonsib Sibiu, Energomur Târgu Mureş, Termica Botoşani şi Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru.

Pot urma alte scumpiri

Singurele centrale în cogenerare unde preţurile de livrare nu au fost modificate sunt cele puse în funcţiune în ultimul trimestru al anului 2009. Totuşi, a existat şi o ieftinire în cazul CET Iaşi, care redus cheltuielile cu combustibilul, au mai arătat oficialii ANRE, fără a preciza procentul de scădere.

Oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), instituţie care stabileşte tarifele de livrare pentru centralele care produc doar energie termică, spun că nu au operat nicio majorare de la 1 ianuarie. „Nici în toamnă nu am majorat preţurile producătorilor de energie termică. Poate vor veni acum să ceară scumpiri, odată cu creşterile tarifelor aprobate de ANRE la transport şi distribuţie", a declarat, pentru „Adevărul", directorul Direcţiei Preţuri şi Tarife din cadrul ANRSC, Constantin Predoi.

Bugetele locale nu mai pot susţine creşterile

Majorarea preţului de livrare a energiei termice nu înseamnă automat creşterea facturii plătite de populaţie. Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile trebuie să asigure, din bugetul local, cel puţin 10% din preţul agentului termic. Astfel că aceste majorări de preţuri pot fi transferate la consumatorii finali sau pot fi acoperite din bugetele locale. În Bucureşti, surse din primărie ne-au declarat că, din cauza constrângerilor bugetare, riscul ca tarifele pentru populaţie să crească este foarte mare.

Plătim mai mult decât europenii

Preţul mediul al giga­calo­riei produse în România es­te mai mare cu 18% decât me­dia europeană, potrivit unui studiu realizat de AT Kearney. Asta întrucât peste do­uă treimi din centralele ter­mice din România sunt vechi de 40 de ani şi folosesc doar combustibili fosili, foar­te scumpi şi extrem de poluanţi.

Pentru a evita sis­tarea alimentării populaţiei cu căldură şi apă caldă în această iarnă, Guvernul a alocat, în noiembrie, 76,2 mi­lioane de lei pentru plata da­toriilor către stat ale unui nu­măr de 40 de centrale ter­mice.

Cel mai mic preţ, în Capitală

Cele mai mici tarife plătite de populaţie pentru energia termică sunt în Bucureşti şi Constanţa, respectiv 119 lei pe gigacalorie, datorită faptului că bugetele acestor oraşe au putut face faţă până acum scumpirilor din ultimii ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite