Economia subterană creşte din nou în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Serviciului de Statistică estimează că peste 20% din economie este generată de activităţi „invizibile“ pentru Fisc. Caviar, votcă, kalaşnikov sunt unele dintre mărcile ruseşti cunoscute în întreaga lume, dar şi unele dintre cele mai valoroase produse de contrabandă.

Economia din umbră, sau subterană, a început să se extindă din ultimul trimestru din 2009, pe măsură ce condiţiile din piaţa forţei de muncă s-au deteriorat, a declarat preşedintele Serviciului Federal de Statistică din Rusia, Alexander Surinov.

În cadrul economiei subterane sunt incluse de la activităţi ilegale precum traficul de arme sau de droguri la munca la negru în construcţii sau servicii.

Produsul Intern Brut al Rusiei a suferit anul trecut cea mai mare contracţie de la destrămarea URSS în 1991, ceea ce a făcut ca rata şomajului să crească de la 7,6% în luna septembrie, la peste 8% în noiembrie.

Surinov consideră că nu există vreun domeniu în care să nu existe evaziune fiscală, la care se adaugă producţia şi comercializarea ilegală de produse interzise.

Estimarea ponderii economiei „invizibile" din punct de vedere fiscal a fost realizată indirect, în baza „calculelor macroeconomice pentru producţia industrială şi servicii".

La nivelul trimestrului al treilea, la o producţie raportată de statistică de 355 de miliarde de dolari, economia subterană a reprezentat aproximativ 71 de miliarde de dolari.

Pentru întregul an 2009, Ministerul Finanţelor a estimat valoarea PIB la 1.300 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că economia subterană va ajunge la aproape 300 de miliarde de dolari.

Controlul strict al pieţei alcoolului

Pentru îmbunătăţirea datelor, serviciul de statistică va demara anul viitor o cercetare a activităţii Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) şi va perfecţiona sistemul de raportare a veniturilor persoanelor fizice.
Pentru reducerea evaziunii fiscale, guvernul de la Moscova a introdus reglementări dure pe piaţa băuturilor alcoolice.

Conform datelor comunicate de Camera federală de Comerţ, mai mult de jumătate din piaţa totală a băuturiilor alcoolice aparţine producătorilor ilegali de votcă.

Pierderile statului numai din neîncasarea taxelor şi impozitelor se ridică la peste două miliarde de dolari anual, conform aceleiaşi surse. De la 1 ianuarie a fost introdus un preţ minim de vânzare la raft, care să includă toate taxele şi impozitele.

Astfel o sticlă de jumătate de litru nu mai poate fi cumpărată cu mai puţin de 89 de ruble, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu decât preţul practicat pe paţa neagră. În plus, transporturile interne de băuturi alcoolice au fost mult mai bine reglementate.

Ponderea economiei subterane din Rusia s-a redus faţă de sfârşitul anilor '90, când ajunse să reprezinte aproximativ jumătate din economia reală, dar acum a revenit pe un trend ascendent.

Controlul mai strict al producţiei şi vânzărilor de armament a redus drastic contrabanda. Cu toate acestea, pe piaţa neagră din Rusia se poate achiziţiona în continuare orice.

De exemplu, informaţii din arhiva Ministerului de Interne, constând din adrese, numere de telefon, cărţi de identitate sau paşapoarte pot fi achiziţionate cu uşurinţă contra a 100 de dolari pe CD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite