Economia SUA dă semne de revenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului din Statele Unite ale Americii a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Pentru a doua lună consecutiv, piaţa muncii din SUA devine tot mai dinamică: numărul americanilor angajaţi a crescut cu 216.000, iar rata şomajului a scăzut la 8,8%.

În ultimele două luni, sectorul privat din Statele Unite ale Americii a creat aproape o jumătate de milion de locuri de muncă. Astfel, cu toate că instituţiile publice au concediat 14.000 de funcţionari, numărul americanilor angajaţi a crescut, luna trecută, cu 216.000. Rata şomajului a ajuns la 8,8%, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. În ultimele 13 luni, în SUA au fost create 1,8 milioane de locuri de muncă. Chiar şi aşa, piaţa a recuperat numai o parte dintre cele opt milioane de locuri de muncă pierdute în timpul recesiunii. Măsurile de stimulare a economiei aplicate de oficialii americani sunt cele care au sporit încrederea angajatorilor, spun analiştii.

Fed ia în calcul reducerea dobânzii-cheie

Prelungirea facilităţilor fiscale şi lichidităţile injectate în piaţă de Rezerva Federală, banca centrală a SUA, sunt cele care au „dezgheţat" piaţa muncii, continuă aceştia. În ultimii doi ani, politica Rezervei Federale (Fed), care are două mari obiective - aducerea inflaţiei la cote cât mai reduse şi scăderea ratei şomajului - a presupus tipărirea şi injectarea în piaţă a 2.300 de miliarde de dolari.

În noiembrie, instituţia a anunţat prelungirea programului prin tipărirea a 600 de miliarde de dolari şi pomparea lor în piaţă până în iunie. În intervalul noiembrie-martie, rata şomajului din SUA a scăzut cu un punct procentual. Practic, Fed a injectat lunar în piaţă câte 75 de miliarde de dolari. Deşi există mai multe voci care, în contextul veştilor încurajatoare, cer finalizarea programului înainte de termen, oficialii instituţiei nu au făcut niciun pas care să indice acest lucru.

Economiştii Fed discută însă despre posibilitatea majorării dobânzii de politică monetară, care, pentru a stimula creditarea, a fost menţinută la niveluri reduse (sub 1%) din decembrie 2008. Discuţii similare au loc şi peste Oceanul Atlantic, unde oficialii Băncii Centrale Europene au anunţat, încă din februarie, că ar putea majora dobânda-cheie (menţinută din 2009 la 1%) pentru a lupta cu inflaţia, ajunsă la cote tot mai ridicate.

Sectorul construcţiilor continuă concedierile

Deşi oficialii sunt mulţumiţi de aceste date, analiştii rămân sceptici. Pentru ca impactul pozitiv să fie semnificativ, numărul angajaţilor trebuie să crească într-un ritm constant, cuprins între 250.000 şi 300.000 de noi angajaţi pe lună. Mai mult, sectorul construcţiilor - considerat un factor esenţial în determinarea stării economiei -a regresat în martie. După ce în februarie a creat 37.000 de locuri de muncă, luna trecută a eliminat 1.000.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că reorientarea sectorului energetic al SUA dinspre importurile de petrol către energia verde va accelera creşterea numărului locurilor de muncă. SUA sunt cel mai mare importator de petrol din lume.

1,8 milioane de locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în ultimele 13 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite