Creşterea redevenţelor aduce noi scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate redevenţele miniere şi o parte dintre cele petroliere vor fi majorate, dacă va fi aprobată noua iniţiativă a Finanţelor de modificare a Codului fiscal. Majorarea redevenţelor va aduce mai mulţi bani în bugetul statului, dar va însemna scumpirea produselor rezultate din utilizarea resurselor minerale.

În goana de a aduce cât mai mulţi bani la buget, Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal în sensul majorării tuturor redevenţelor miniere şi a unora din domeniul petrolier. Vor creşte astfel taxele plătite către stat spre exemplu pentru extracţia de cărbune, de minereuri feroase şi neferoase, de roci pentru construcţii şi de ape minerale. Modificările vor aduce 1,2 miliarde de lei la bugetul de stat până în 2014.

Însă urmează şi o veste proastă: dacă statul ia mai mulţi bani, cineva trebuie să-i dea. Şi nu companiile vor fi cele care îşi vor goli buzunarele, ci tot consumatorii.  Aceasta deoarece companiile vor transfera majorarea costurilor în preţul produselor lor, care sunt materii prime pentru foarte multe industrii. Vorbim aici de preţul energiei electrice şi termice, în condiţiile în care 40% din producţia de electricitate a ţării se bazează pe cărbune, sau de preţul materialelor de construcţii.

Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), cel mai mare producător de cărbune din ţară, a declarat pentru „Adevărul" că aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra costurilor societăţii sale, care într-un final se vor regăsi în preţul energiei.

„La o cifră de afaceri de 900 de milioane de lei, această majorare a redevenţelor înseamnă 18 milioane de lei, ceea ce este semnificativ având în vedere că cererea de cărbune este încă mică, iar noi avem un program foarte strict de reducere a costurilor pentru 2011 şi 2012", a precizat Burlan.

El a adăugat că va trimite un punct de vedere către Ministerul Finanţelor în care va argumenta cererea de a nu fi modificate redevenţele. „Acest lucru ne-ar obliga să tăiem alte costuri, cum ar fi cele de investiţii sau cele de personal", a mai spus oficialul SNLO.

Omul de afaceri Jean Valvis, proprietarul Carpathian Springs, susţine că intenţia de majorare a redevenţelor este abuzivă. Aceasta având în vedere că, în cazul apelor minerale, taxa va creşte cu 50%, în timp ce inflaţia s-a majorat cu 23% din 2007, când compania a încheiat acordul de concesiune, până în prezent. „Vom cere modificarea proiectului", ne-a declarat Valvis.

Echilibru între stat şi investitori

„Este clar că majorarea redevenţelor va avea un impact asupra activităţilor din sector, dar este vorba despre redistribuirea corectă a beneficiilor din exploatarea resurselor ţării", ne-a declarat, la rândul său, Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Potrivit acestuia, trebuie realizat un echilibru între beneficiile investitorilor şi cele ale statului. „Redevenţele majorate conform propunerii de modificare a Codului Fiscal sunt aliniate la nivelul european. Interesul României este ca, pe lângă aceste încasări suplimentare, să rămână atractivă", a adăugat Pătruţi.

În opinia analistului economic Ilie Şerbănescu, statul trebuia să majoreze de mult aceste redevenţe. „Actualul nivel al lor arată că orice exploatare este un jaf. Companiile ar trebui să-şi reducă din profit, nu să majoreze preţurile, dar fac asta pentru că nimeni nu le dă peste mână", a arătat Şerbănescu.

Cu Petrom, ne "redevem" în 2014

În sectorul petrolier, singurele redevenţe care nu vor creşte sunt cele pentru exploatarea de petrol şi gaze. Statul s-a angajat prin contractul de privatizare a Petrom să le menţină timp de 10 ani la acelaşi nivel cu cel din 2004.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite