Consumul de gaze naturale a scăzut cu 4,5% în 2015. Preţul „aurului albastru“ importat din Rusia, aproape de cel intern

Consumul de gaze naturale a scăzut cu 4,5% în 2015. Preţul „aurului albastru“ importat din Rusia, aproape de cel intern

Preţul gazelor importate din Rusia a scăzut din cauza crizei petrolului, Gazprom legând preţul gazelor de cotaţia ţiţeiului de pe bursele internaţionale   FOTO Getty Images

România a consumat anul trecut 121,1 milioane de MWh de gaze naturale, în scădere cu 4,5% faţă de anul 2014, potrivit unor rapoarte ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citate de către Agerpres.ro.

Totodată, preţul gazelor importate din Federaţia Rusă a fost, în luna decembrie 2015, de 89,92 lei pe MWh, cu 18% mai mare decât preţul gazelor de producţie internă de pe piaţa centralizată, care se ridica la 75,37 lei pe MWh, arată raportul ANRE pentru luna decembrie, potrivit sursei citate.
 
Anii trecuţi, gazele ruseşti erau de regulă de două ori mai scumpe faţă de cele extrase din subsolul românesc. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când ruşii ne vindeau gaze la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, preţul gazelor ruseşti a fost de 232 dolari pe mia de metri cubi.
 
Gazele naturale importate din Rusia s-au ieftinit din cauza prăbuşirii cotaţiilor petrolului la nivel mondial. Preţul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la 40 de dolari pe baril. Gazprom leagă preţul gazelor naturale de cel al ţiţeiului, dar cu o întârziere de 6-9 luni, astfel că noi scăderi de preţ mai sunt posibile în perioada următoare, atât din cauza preţului ţiţeiului, cât şi datorită vremii calde.
 
În decembrie 2015, România a utilizat 7,5% gaze de import, spre deosebire de perioada dinaintea crizei economice, când România importa 25-33% din consumul intern de gaze. În această perioadă, consumul de gaze al ţării a scăzut foarte mult, în special în urma închiderii marilor consumatori industriali, ca urmare a liberalizării preţurilor. Aceasta a survenit în urma solicitărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).
 
Preţul gazelor livrate de producători consumatorilor din piaţa reglementată a ajuns la 59,88 lei în decembrie 2015.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările