Companiile din energie, „stoarse“ de Guvern de aproape 2,4 miliarde de lei. Şi Transelectrica este obligată să dea dividende suplimentare

Companiile din
energie, „stoarse“ de Guvern de aproape 2,4 miliarde de lei. Şi Transelectrica este
obligată să dea dividende suplimentare

Guvernul obligă o a patra mare companie de stat să distribuie dividende, pentru a putea acoperi gaura din buget, sub temerea că România va depăşi deficitul de 3% în acest an.

Compania Transelectrică arată că statul român a cerut convocarea acţionarilor, pentru a îşi da acordul asupra împărţirii banilor din conturile „rezultat reportat şi/sau „alte rezerve”“.

Suma care ar urma să fie distribuită nu este însă precizată. Dacă ne luăm totuşi după rezultate publicate de companie, la jumătatea anului se găseau circa 1,43 miliarde de lei în aceste două conturi. Drept urmare, statul, care deţine 58,68% din capitalul social al Transelectrica, ar încasa peste 843 milioane de lei.

Transelectrica este cea de-a patra companie cu acţionariat majoritar de stat care anunţă că Guvernul i-a solicitat redistribuirea de dividende.

Anterior, Romgaz, Nuclearelectrica şi Trangaz au transmis că Guvernul le-a solicitat dividende suplimentare de 500 de milioane de lei, 238 milioane de lei şi circa 815 milioane de lei.

În total, de la cele 4 companii, Guvernul ar „petici“ bugetul cu aproape 2,4 miliarde lei.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: