Comisia Europeană: Scutire de taxe vamale şi de TVA pentru importurile de echipamente medicale din ţări din afara UE

Comisia Europeană: Scutire de taxe vamale şi de TVA pentru importurile de echipamente medicale din ţări din afara UE

Comisia Europeană facilitează accesul la echipamente medicale

Comisia Europeană a decis astăzi să aprobe cererile primite din partea statelor membre şi a Regatului Unit care solicitau scutirea temporară de la plata taxelor vamale şi a TVA la importurile de dispozitive medicale şi de echipamente de protecţie din ţări terţe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenţii medicali şi pacienţii au atât de multă nevoie.

Comisia a aprobat rapid cererile primite din partea tuturor statelor membre.

Această măsură include măştile şi echipamentele de protecţie, precum şi kiturile de testare, ventilatoarele şi alte echipamente medicale. Ea se va aplica pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a spus: „În această situaţie de urgenţă este vital ca echipamentele şi dispozitivele medicale să ajungă rapid acolo unde este nevoie de ele. Prin scutirea de la plata taxelor vamale şi a TVA la importul acestor produse din afara UE, Comisia Europeană ajută la îmbunătăţirea accesibilităţii acestor produse. Doresc să îmi exprim din nou recunoştinţa şi respectul profund pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii din întreaga Europă. Măsura luată astăzi ar trebui să îi ajute să primească echipamentele de care au nevoie pentru a se proteja şi a continua să salveze vieţi.”

La 20 martie 2020, Comisia a invitat toate statele membre, precum şi Regatul Unit, să depună o cerere privind scutirea de la plata la taxelor vamale şi a TVA la importurile de echipamente de protecţie şi alte echipamente medicale din ţări terţe. Toate statele membre, precum şi Regatul Unit, au dat curs acestui apel. Decizia de astăzi se aplică retroactiv de la 30 ianuarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: