Comisia Europeană propune «obligaţiunile comune» pentru salvarea Europei de criza datoriilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisiunea unor obligaţiuni comune către ţările zonei euro ar fi cea mai bună soluţie pentru liderii UE care au nevoie de o piaţă mai stabilă pentru finanţarea datoriilor publice, potrivit unui raport citat de cotidianul britanic Financial Times.

Potrivit unui studiu care urmează a fi publicat miercuri, emiterea acestor obligaţiuni comune, numite şi „obligaţiuni de stabilizare” va asigura necesităţile de finanţare ale tuturor membrilor zonei euro şi va crea o piaţă de obligaţiuni suficient de mare pentru a putea concura cu piaţa titlurilor emise de SUA, care este în prezent o piaţă de referinţă la nivel global.

„Acestă abordare este varianta care ar aduce beneficiul stabilităţii pe pieţele de obligaţiuni. Va asigura nevoia de refinanţare pentru toţi membrii,indiferent de situaţia finaţelor publice a fiecărei ţări”, potrivit raportului.

Înlocuirea totală a obligaţiunilor naţionale de aşa-numitele „obligaţiuni comune” este una din cele trei opţiuni  propuse în studiu. Raportul aduce la cunoştiinţă că această mişcare va necesita  modificări majore ale tratatelor Uniunii Europene, ceea ce ar putea întârzia implementarea cu câţiva ani.

În plus, acoperitea datoriilor publice naţionale prin emisiunea unor obligaţiuni comune la nivel european a fost respinsă cu înverşunare de Germania, deoarece oficialii acestei ţări cred că se va diminua pe nedrept presiunea pe care pieţele o pun acum pe ţările risipitoare din zona euro.Această soluţie le permite ţărilor cu o economie slabă să profită de ratingul bun al Germaniei.
 
Totuşi, oficialii UE cred că Germania va putea fi convinsă dacă planul va include reguli stricte privind cheltuielile ţărilor membre, iar raportul Comisiei vorbeşte şi despre extinderea autorităţii Bruxellului asupra bugetelor naţionale.„Asta va face ideea realistă şi fezabilă şi va fi un început bun dacă vrem să avem şansa de a fi convingători”, a declarat un oficial UE pentru FT.com.

Potrivit raportului, Uniunea ar trebui să aibă dreptul de a aproba bugetele celor 17 ţări ale zonei euro şi, în cazul în care o ţară are probleme, să poată fi pusă sub o anumită formă de administrare de către autorităţile UE. "Fără acest cadru este improbabil ca demersul de emitere a acestor obligaţiuni de stabilizare să fie acceptat de către toţi membrii Uniunii şi de către investitori”, relateză raportul.

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei, va propune miercuri o supraveghere mult mai atentă de către UE a bugetelor ţărilor zonei euro, propunere care este posibil să fie implementată imediat.Potrivit schiţei proiectului, propunerea include şi cererea adresată guvernelor ţărilor zonei euro să trimită planul bugetelor înainte de fi prezentate parlamentelor naţionale.

Raportul face referire şi la celelalte două opţiuni, care ar putea fi adoptate mai repede, în special varianta în care ţările ar garanta în parte noile obligaţiuni, care nu va elimina obligaţiunile naţionale şi nu vor împărţi riscul.
Adică o abordare similară celei folosite la emiterea obligaţiunilor pentru salvarea de la faliment a Greciei de către Fondul European de Stabilitate Financiară. Această variantă nu va necesita modificarea  tratatelor.

O variantă intermediară, în care cea mai mare parte din datoria naţională va fi finanţată prin obligaţiunile comune, dar ţările vor fi forţate să emită obligaţiuni proprii dacă nivelul datoriilor creşte foarte mult, va necesita schimbarea tratatelor, dar ar avea beneficiul de a nu elimina disciplina bugetară cerută de pieţe.














Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite