Cioloş: „Avem resurse bugetare limitate din cauza măsurilor de relaxare fiscală, nu din motive de austeritate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş a participat, luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale
Dacian Cioloş a participat, luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în deschiderea Forumului Administraţiei Publice Locale, că limitările bugetare vin de pe urma unor măsuri de relaxare fiscală menite să stimuleze mediul economic.

Şeful Guvernului a subliniat că banii trebuie cheltuiţi în mod eficient şi transparent, pentru că sunt exemple de „risipă şi corupţie“ în ceea ce priveşte cheltuirea banilor.

„Vom vorbi cu siguranţă astăzi şi mâine şi despre finanţare, despre finanţarea autorităţilor publice locale, unde trebuie să discutăm atât despre volumul finanţărilor, cât şi despre responsabilitatea pentru cheltuirea acestora şi pentru eficienţa cheltuirii acestora“, a spus Cioloş.

De unde vin constrângerile bugetare

„Avem constrângeri bugetare evidente care nu vin din austeritate, aşa cum le place unora să spună că din nou Guvernul vine cu politici de austeritate.
Nu e vorba de asta, e vorba că avem resurse bugetare care sunt limitate pentru că am luat şi anumite măsuri de relaxare fiscală pentru a stimula mediul economic, dar în general oricât de multe resurse financiare ar fi la nivelul Guvernului ele trebuie chletuite în mod eficient  şi transparent“, a declarat premierul.

„Avem nevoie de mai multă claritate în modul în care resursele pe care le avem la nivelul Guvernului le repartizăm la nivelul autorităţilor locale şi mai ales cum urmărim utilizarea lor eficientă.
Vedem că sunt exemple, din păcate de risipă, de incompentenţă, chiar de corupţie, care duc la utilizarea ineficientă a acestor fonduri.
Avem nevoie să îmbunătăţim sistemul de transfer şi de echilibrare, care ar trebui să se concentreze asupra a patru principii“, a mai spus Cioloş.

O nouă strategie: „România policentrică la orizontul 2035“

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că în curând va fi pusă în dezbatere publică Strategia de dezvoltare teritorială a României care prevede cadrul unitar în ceea ce priveşte investiţiile, având în vedere că investiţiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în regiunile care sunt deja dezvoltate.

„Legat de dezvoltarea publică locală, din perspectiva noastră sunt câteva elemente cheie pe care trebuie să le avem în vedere pentru a asigura un echilibru de dezvoltare între rural şi urban, venind cu o viziune integrată“.

„Lucrăm la finalizarea strategiei de dezvoltare teritorială din România, la care se lucrează de câţiva ani de zile şi care a tot fost tergiversată. Suntem în măsură să punem în dezbatere această strategie numită şi «România policentrică la orizontul 2035», care ne-am dori să fie un cadru unitar pentru dezvoltarea teritorială a României“, a spus Cioloş.

Trebuie stimulată „cooperarea intercomunală“

Cioloş a spus că trebuie stimulată cooperarea intercomunală, între centrele urbane şi zonele rurale, care să fie asigurată de comunicaţii a întreg teritoriului ţării.

„Investiţiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în regiunile care sunt deja dezvoltate şi, dacă nu venim cu o abordare integrată şi vizionară asupra dezvoltării teritoriale a României, riscăm ca, în câţiva ani de zile, chiar dacă la nivel macro vom avea o dezvoltare economică bună, aceasta să fie neechilibrat repartizată între diferite regiuni ale ţării“, a mai spus Cioloş.

Premierul a spus că îşi doreşte o mai bună coordonare a programelor cu finanţare europeană, dar şi a celor finanţate de la bugetul de stat, pentru a avea proiecte cu finanţare integrată.

Prioritare: Valea Jiului, Roşia Montană, Moldova

„În acest context, pe baza experienţei proiectului de dezvoltare integrată teritorială - „ITI“ - în Delta Dunării, vrem să ne gândim la astfel de programe specifice integrate, chiar dacă nu o să reuşim probabil până la sfârşitul anului să construim noi ITI-uri sau instrumente teritoriale integrate de dezvoltare, aşa cum avem în Delta Dunării, dar cel puţin să venim cu o abordare integrată a unor ghiduri de măsuri la care să puteţi depune proiecte. Ne gândim în primul rând pentru câteva regiuni prioritare“, a mai spus Cioloş.

Premierul a dat drept exemplu dezvoltarea Văii Jiului, Roşia Montană sau zona Moldovei.

„Deci, pentru aceste trei zone, teritorii - Valea Jiului, zona Moldovei, Roşia Montană - intenţia noastră este ca până la sfârşitul mandatului să vă propunem abordări integrate de dezvoltare teritorială care să pună împreună atât fonduri europene, cât şi resurse de la bugetul de stat pentru a vă putea finanţa proiectele“, a mai spus Cioloş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite