Cinteză, BNR: Sistemul bancar va încheia 2015 cu profit, după şase ani de pierderi. Trei-patru bănci sunt de vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile vor încheia acest an pe profit, în premieră pentru ultimii şase ani, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, citat de Profit.ro.

Sistemul bancar a încheiat trimestrul trei cu un profit net de 2,24 miliarde de lei, şi vor încheia anul pe profit, chiar dacă mai trebuie să facă nişte provizioane.

„După mulţi ani, 2015 a fost o perioadă bună pentru bănci.
E prima dată când se înregistrează un profit care, zic eu, se menţine şi la sfârşitul anului.
Vor mai fi nişte provizioane care trebuie înregistrate în trimestrul patru“, a declarat Cinteză, la un seminar pe teme bancare organizat de BNR şi Alpha Bank la Sinaia.

15 bănci cu pierderi, 24 cu profit

Potrivit datelor BNR, 15 bănci înregistrau pierderi cumulate în septembrie de 600 milioane lei, iar alte 24 aveau un profit total de 2,8 miliarde de lei.

Anul trecut, sistemul bancar a raportat o pierdere netă de 4,6 miliarde de lei.

„E posibil ca presiunea pusă de acţionari să determine băncile să accepte restructurări pe care altfel nu le-ar fi acceptat”, a spus Cinteză, potrivit Profit.ro.

În jur de 11% dintre credite, sau 24,9 miliarde de lei, au trecut printr-o restructurare, spune directorul Supravegherii din BNR.

„Mi-e teamă că vom găsi credite cu 20 de restructurări, fără să se încaseze măcar dobânda (...) Când serviciul datoriei la un astfel de credit devine unul bun, fără să se întâmple nimic în viaţa debitorului, n-aş accepta stornarea provizionului.
De fapt, n-aş accepta nici restructurarea, doar dacă sunt clienţi care arată că au noi contracte, eventual pe trimestru IV. Mi-e teamă să nu găsim situaţii cum am găsit anii trecuţi“, a mai spus Cinteză.

Rata neperformantelor: 12,3%

Rata creditelor neperformante a continuat să se reducă, la un nivel de 12,33% în septembrie.

Calculată după metodologia Autorităţii Bancare Europene, rata expunerii neperformante era de 15,73%, în scădere de la 19,35%, în iunie, când modul de calcul a fost schimbat.

Primele trei bănci locale, BCR, BRD şi Banca Transilvania au făcut un profit cumulat de aproape 1,6 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului.

Trei-patru bănci, de vânzare

Acţionarii a trei-patru bănci din România ar fi dispuşi să vândă dacă vor primi o ofertă bună de preluare, în timp ce două bănci au anunţat că vor să cumpere instituţii de credit de pe piaţa locală, a mai declarat Nicolae Cinteză, citat de Profit.ro.

"Există încă cereri şi nu pot să vă spun nume, sunt bănci prezente pe piaţa românească.
Acestea doresc să cumpere bănci de pe piaţa românească.
Până nu ni se prezintă un studiu de impact asupra băncii care cumpără nu ne putem pronunţa. Pentru 3-4 bănci acţionarii şi-au arătat disponibilitatea de a vinde dacă vor avea oferte bune", a spus Cinteză.

Dacă aceste tranzacţii se vor finaliza cu preluări din interiorul sistemului bancar, atunci în România vor rămâne 33-35 de bănci, comparativ cu 39 de bănci în prezent, notează Profit.ro.

Carpatica şi Piraeus, foarte aproape de vânzare

O înţelegere pentru vânzarea Băncii Comerciale Carpatica şi a Piraeus Bank va fi încheiată, cel mai probabil, săptămâna viitoare, a mai spus Nicolae Cinteză.

„Totul ţine de încheierea deal-ului cu Piraeus Bank. Cred că marţi-miercuri se va încheia“, a adăugat directorul Supravegherii din BNR.

Fondul de investiţii JC Flowers a bătut palma cu Ilie Carabulea şi ceilalţi acţionari cu care acţionează concertat pentru a prelua pachetul majoritar la Carpatica. Fondul negociază acum şi cu acţionarii greci ai Piraeus Bank, notează Profit.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite