Ce averi au şefii din Ministerul Finanţelor şi ANAF anchetaţi în dosarul Murfatlar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Vizoli, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi fost director al Direcţiei legislaţie din cadrul aceluiaşi minister FOTO Ministerul Finanţelor
Mariana Vizoli, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi fost director al Direcţiei legislaţie din cadrul aceluiaşi minister FOTO Ministerul Finanţelor

Trei şefi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi din Ministerul Finanţelor Publice au fost reţinuţi şi apoi arestaţi la domiciliu în dosarul Murfatlar, iar alţi cinci sunt cercetaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. Iată care sunt averile acestora.

Mai mulţi directori din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF sunt acuzaţi, în dosarul Murfatlar, de abuz în serviciu, pentru că au sprijinit firme care produc şi comercializează băuturi alcoolice ce au produs un prejudiciu de 600 de milioane de de lei prin neplata unor taxe, returnări de TVA şi emiterea de facturi false.

Astfel, cinci directori din ANAF şi din Ministerul Finanţelor sunt cercetaţi sub control judiciar pentru 60 de zile şi procurorii le-au impus mai multe interdicţii.

Mariana Vizoli, secretar de stat până vineri, când şi-a dat demisia, şi fost director al Direcţiei legislaţie din Ministerul Finanaţelor Publice, a trecut în declaraţia de avere un teren în Breaza, două apartamente în Bucureşti şi o casă de vacanţă la Breaza, judeţul Prahova. Are 140.000 de lei în conturi bancare şi a încasat în anul fiscal anterior un salariu anual de 103.000 de lei, alţi 12.000 de lei de la Camera Consultanţilor Fiscali şi 10.000 de lei din activităţi didactice, potrivit News.ro.

Daniel Diaconescu, vicepreşedinte şi director al Direcţiei generale de informaţii fiscale din ANAF, pus sub control judiciar, deţine două terenuri în Argeş, un apartament în Capitală şi o casă de locuit, două autoturisme, datorii la bancă de 38.000 de euro, un salariu de 88.000 de lei pe an şi o indemnizaţie de 1.200 de lei pe luna de la Compania Naţională Loteria Română, potrivit declaraţiei de avere depuse în acest an. Daniel Diaconescu a demisionat după ce a fost pus sub acuzare.

Ana Jarda era, în iunie 2016, şef de serviciu la Direcţia generală management al domeniilor reglementate specific din MFP. Ea a trecut în declaraţia de avere un apartament în Bucureşti, depozite la bănci de 150.000 de lei, un împrumut dat unei persoane, în valoare de 51.000, fără a preciza moneda, şi un salariu anual de 73.000 de lei de la Ministerul Finanţelor Publice.

Ciprian Badea era, în mai 2016,  când şi-a depus ultima declaraţie de avere, director general al Direcţiei juridice din MFP. El a declarat că deţine patru terenuri în Dâmboviţa, două apartamente în Bucureşti şi o casă de vacanţă în Vişineşti, judeţul Dâmboviţa. Badea mai are un autoturism, depozite de 55.000 de euro şi în anul fiscal anterior a primit un salariu de 104.000 de lei, la care se adaugă 260.000 de lei primiţi în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al CEC Bank, potrivit News.ro.

Monica Negruţiu era, în luna mai, director al Direcţiei de reglementare a colectării creanţelor bugetare din ANAF, ea notând în declaraţia de avere un teren în Bihor, un apartament în Bucureşti, un autoturism, datorii de 100.000 de lei la bănci şi un salariu de 89.000 de lei încasat în 2015.

În acelaşi dosar, trei şefi din ANAF şi din Ministerul Finanţelor Publice au fost reţinuţi şi apoi arestaţi la domiciliu.

Cristian George Lascu, director general adjunct în Ministerul Finanţelor Publice., deţine trei terenuri în judeţul Prahova şi Bucureşti, o casă în Capitală şi o casă de vacanţă în Tohani, Prahova, potrivit declaraţiei de avere din mai 2016. În ultimul an a vândut două autoturisme cu 20.000 de euro şi are datorii la CEC de 400.000 de euro, arată News.ro. În ultimul an fiscal a încasat un salariu de 121.000 de lei, la care se adaugă veniturile soţiei, angajată a Imprimeriei Naţionale.

Irina Tănase era, în martie 2016, şef Serviciu Autorizări în Direcţia Generală a Vămilor. Potrivit declaraţiei sale de avere, deţine patru terenuri în Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Olt, un apartament în Bucureşti şi două case în Giurgiu şi Olt. Are un împrumut la banca de 81.000 de euro şi a încasat un salariu de 75.000 de lei pe an.

Ultima declaraţie de avere a Ioanei Toma datează din decembrie 2012, când ocupă funcţia de director general al Direcţiei Juridice a ANAF. Ea a notat atunci în declaraţia de avere că are două terenuri în Câmpina, două apartamente în Bucureşti, un autoturism Mercedes, bijuterii în valoare de 135.000 de lei şi datorii de 100.000 de euro. Salariul anual încasat de la ANAF era atunci de 56.000 de lei.

În dosarul Murfatlar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anchetează fapte de evaziune fiscală comise în perioada 2010-2014 de firme care produc şi comercializează băuturi alcoolice. Timp de patru ani, societăţile Euroavipo, Murfatlar România, Bartenders Distilleries şi Principal Company, deţinute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu, Ion Şerban Dobronăuţeanu, Nicolae Marcel Mermeze şi Gheorghe Zlotea, au produs un prejudiciu de aproape 600 de milioane de lei bugetului de stat prin neplata obligaţiilor fiscale, în unele dintre acţiuni fiind ajutaţi de funcţionari publici de la Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite