Câştigul mediu brut în luna februarie a fost de 2.693 de lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media salariului nominal net în februarie 2016 a fost de 1.950 de lei cu doar 7 lei mai mare faţă de luna precedentă, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Cele mai mari câştiguri din luna februarie au fost fost înregistrate în activităţi şi servicii în tehnologia informaţiei, 5.148 de lei, iar cele mai mici în sectorul de hoteluri şi restaurante, 1.154 de lei.

Faţă de luna februarie a anului trecut, în februarie 2016, câştigul mediu lunar a crescut cu 12,7%.

În luna februarie 2016, în majoritatea sectoarelor din economie, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă. Şi asta ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), mai transmite INS.

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de tutun, 32,3%. În activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii) câştigul a crescut cu 11,4%.

S-au mai înregistrat avansuri între  4,5% şi 6,5% în activităţi de editare, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi pe apă, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

Creşteri ceva mai mici, între 2,5% şi 4,5% au fost simţite în telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cercetare-dezvoltare, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea echipamentelor electrice.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale în lunile precedente, dar şi angajării de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, 10,7%

S-au mai înregistrat scăderi ale câştigului salarial, între 4,5% şi 6,5%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate.

În intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice scăderile au fost între 2,5% şi 4,0%.

În sectorul bugetar  s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-0,7%), respectiv învăţământ (-0,2%). În administraţia publică câştigul salarial mediu net a avut aceeaşi valoare ca şi în luna precedentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite