Carmen Neagu, GE Energy: "Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla dacă nu se restructurează sectorul energetic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele capacităţi de producţie care vor intra în colaps vor fi termocentralele, dacă nu se iau de urgenţă măsuri pentru restructurarea sectorului energetic de stat, a declarat pentru „Adevărul" Carmen Neagu, directorul pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova al producătorului de echipamente GE Energy.

Guvernul are în plan reorganizarea producţiei de energie de stat în două mari companii, care să includă atât termocentrale, cât şi hidrocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare.

Însă proiectul este blocat de mai bine de un an în instanţă de sindicatele din Hidroelectrica şi de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la companiile energetice.

Întrebată ce se va întâmpla dacă acest proiect pică şi nu se vor lua alte măsuri pentru reorganizarea sectorului energetic, Neagu a răspuns: „Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla. Sectorul termo este primul care va avea probleme. Lipsa capacităţilor de producţie va avea un impact mare, pentru că nu ne putem baza exclusiv pe import, din lipsa condiţiilor tehnice".

În opinia sa, România poate juca o carte importantă în regiune. „Puţine sunt ţările care se pot mândri cu resurse energetice atât de variate. Trebuie doar să ne punem mintea la contribuţie şi să le utilizăm în cel mai bun mod", a arărat oficialul GE Energy, divizia energetică a gigantului american General Electric.

De ce centrala Petrom este singura care s-a realizat

Întrebată de ce au renunţat foarte mulţi investitori în ultimii ani la proiectele pe care le aveau privind realizarea de noi termocentrale în România, Neagu a arătat că lipsa unei strategii coerente şi a predicitibilităţii în sector a făcut România să piardă aceste investiţii importante.

Singura termocentrală din cele 12 anunţate în ultimii trei ani care s-a construit şi este aproape de finalizare este cea a Petrom de pe platforma rafinăriei Petrobrazi.

Citiţi aici când vor începe testele la centrala Petrom şi când va fi gata noua unitate.

„Centrala Petrom s-a făcut tocmai pentru că decizia a fost exclusiv a companiei şi a fost corelată cu o strategie foarte clară şi cu criterii de eficienţă pentru durata de viaţă a centralei. Este vorba exact de lucrurile de care este nevoie în tot sectorul energetic: viziune, strategie, predictibilitate, stabilitate", a argumentat oficialul GE Energy.

Ce trebuie făcut în acest an

Neagu a mai spus că în acest an trebuie luate neapărat o serie de măsuri în sectorul energetic, precum punerea în aplicare a legii privind promovarea energiei regenerabile.

„Apoi trebuie pusă în aplicare schema de bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, care de asemenea este aşteptată de un an şi jumătate şi iată că va trece o nouă iarnă fără modernizăm aproape nimic", a susţinut Neagu.

Ea a adăugat că în acest an este necesară asumarea unei strategii energetice pe termen lung, care să fie transpartinică şi care să indice viziunea şi interesul ţării în acest domeniu.

„Retragerea unor investitori din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este un semnal puternic", a mai spus Neagu.

Contractul cu CEZ pentru Cogealac nu a fost semnat

GE Energy a câştigat în România, în ultimii trei ani, proiecte de circa un miliard de euro. Cele mai importante privesc livrarea turbinelor pentru cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, pe care CEZ îl construieşte în Dobrogea, şi a echipamentelor pentru termocentrala Petrom de 860 de MW.

Referitor la a doua etapă a parcului eolian al CEZ, cea de la Cogealac, Neagu spune că nu a fost încă semnat contractul cu cehii pentru livrarea turbinelor, din cauza problemelor cu autorizaţiile la nivel local.

Vara trecută, opoziţia primarului din localitate la această investiţie a dus la un conflict în urma căruia cinci oameni au fost împuşcaţi.

Citiţi aici de ce sunt blocate lucrările la parcul eolian al CEZ de la Cogealac.

Ondrej Safar, managerul de proiect, declara ieri că CEZ ar putea renunţa la proiectul de la Cogealac din cauza întârzierilor, dacă apar alte oportunităţi de investiţii.

„Aceste probleme afectează strategia GE Energy, iar situaţia legată de proiectul de la Cogealac, care vizează livrarea a 101 turbine, este considerată ca având un risc major. Aceste lucruri sunt semnale negative pentru investitori şi afectează foarte mult imaginea Românei, contribuind la creşterea cotei de risc a ţării", a mai spus Carmen Neagu, amintind că aceste lucruri influenţează şi planurile GE pentru România, inclusiv cele privind realizarea unei fabrici de turbine eoliene.

În urmă cu doi ani, oficialii General Electric declarau că intenţionează să deschidă o fabrică de echipamente energetice în sud-estul Europei, iar ţara noastră era o opţiune serioasă. Proiectul a fost amânat şi ar putea fi reluat în funcţie de evoluţia pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite