Calea Victoriei, una dintre cele mai scumpe artere comerciale din lume
0Celebra arteră de promenadă din Bucureşti, Calea Victoriei, este una dintre cele mai scumpe 50 de străzi din lume, în ceea ce priveşte chiriile pentru spaţiile stradale, arată raportul „Main Streets Across the World 2019”, realizat de Cushman & Wakefield.
Raportul analizează chiriile a 448 de locaţii din 68 de pieţe şi clasifică locaţiile în funcţie de nivelul chiriilor de referinţă.
Cu un nivel al chiriilor pe Calea Victoriei, principala arteră comercială a oraşului, de 50 euro/mp/lună, Bucureştiul se menţine în top 50 oraşe analizate la nivel mondial şi în top 30 în clasamentul european, fiind la acelaşi nivel cu cel practicat în Bratislava, Slovacia sau Nicosia, Cipru. În Belgrad, Kiev sau Sofia chiriile practicate pentru spaţii stradale sunt peste nivelul din Bucureşti, o valoare mai scăzută fiind consemnată în Riga, Vilnius sau Skopje.
Cea mai scumpă arteră comercială din lume
Causeway Bay din Hong Kong îşi păstrează statutul de cea mai scumpă artera comercială din lume, în timp ce New Bond Street rămâne cea mai costisitoare destinaţie de retail stradal din Europa.
În 2018, Causeway Bay din Hong Kong a încheiat seria celor cinci ani de dominaţie a Upper 5th Avenue din New York, iar în clasamentul din 2019 îşi păstrează poziţia de top, cu un nivel al chiriei de referinţă al magazinelor stradale de 2.164 euro/ mp / lună. Pe locul al doilea se situează Upper 5th Avenue, cu un nivel de 1.775 euro / mp/ lună, urmată de New Bond Street din Londra (1.352 euro/ mp / lună).
Avenue des Champs Elysées din Paris (1.166 euro/ mp/ lună) şi Via Montenapoleone din Milano (1.142 euro/ mp/ lună) se află pe poziţiile 4 şi 5 din top. Cea mai mare creştere a valoriilor de închiriere din top 10 a fost înregistrată în Sydney (17,9% în ultimul an), Pitt Street Mall, ajungând la 849 euro/ mp/ lună. Cinci locaţii din top 10 la nivel global se află în Europa, trei în Asia şi câte una în SUA şi Australia.
Darren Yates, Head of EMEA Retail Research Cushman & Wakefield, autorul raportului, declară: „În ceea ce priveşte nivelul chiriilor la nivel global, rezultatele din acest an sunt încurajatoare şi reliefă succesul locaţiilor stradale de top. Chiriile din principalele artere comerciale au rămas stabile şi există o direcţie clară asupra viitorului retailul stradal. Cu toate acestea, se observă o presiune de scădere a chiriilor în multe locaţii secundare, în special în pieţele mature din Europa şi America de Nord”.
În top 5 la nivel european, New Bond Street din Londra se poziţionează deasupra principalelor artere comerciale din Paris şi Milano. Pe locul 4 se situează Bahnhofstrasse din Zurich (683 euro/ mp/ lună), iar pe locul 5 Kohlmarkt din Viena (405 euro/ mp/ lună). Cea mai mare creştere a chiriilor din top 10 se observă pe strada Ermou din Atena (+14%), ajungând la o valoare de 285 euro/ mp/ lună. Chiriile din aproximativ 70% din locaţiile din Europa au rămas stabile sau au înregistrat creşteri faţă de anul trecut. Polarizarea este însă evidentă între pieţele consacrate din Europa de Nord-Vest versus Europa de Sud, Centrală şi de Est, unde oferta de retail modern şi volumul vânzărilor online sunt încă reduse.
Bogdan Marcu, Partener Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Acest amplu studiu desfăşurat la nivel global de Cushman & Wakefield ne arată încă o dată faptul că retailul tradiţional este doar într-o fază de reaşezare şi nicidecum că încetineşte. Vom asista la modificări ale comportamentului de consum şi în următorii ani, iar business-ul retailerilor va fi gândit în întregime să interacţioneze omnichannel cu consumatorul. Indiferent de segmentul pe care activează, retailerii vor încerca să creeze o experienţă aparte prin tehnologia integrată şi conceptele inovative ale magazinelor fizice.”
Regiunea Asia-Pacific este într-o poziţie relativ puternică, cu chirii stabile sau în creştere în peste 80% dintre locaţii. India a înregistrat o evoluţie impresionantă, cu o creştere solidă a chiriilor în mai multe oraşe, în timp ce chiriile din Hong Kong au rezistat în pofida protestelor recente şi a unor perspective incerte.
Pe continentul american, evoluţia chiriilor reflectă variaţii diferite în funcţie de locaţie, iar chiriile din New York dau semne de stabilizare, după scăderile valorice înregistrate din ultimii ani. Piaţa de retail din America Latină continuă procesul de maturizare, deşi chiriile pot fi volatile.