Băncile au refuzat plăţi în valoare de 3,05 miliarde de lei în primele cinci luni. Biletele la ordin fără acoperire, principala problemă

Băncile au refuzat plăţi în valoare de 3,05 miliarde de lei în primele cinci luni. Biletele la ordin fără acoperire, principala problemă

Marea majoritate a incidentelor de plăţi au fost cauzate de bilete la ordin emise fără ca societăţile să dispună efectiv de banii respectivi

Băncile au refuzat la plată, în primele cinci luni, circa 48.500 de instrumente de debit, număr în scădere cu 31,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare totală de 3,05 miliarde lei, sumă cu 28% mai mică, diferenţa de dinamică fiind explicată prin sume mai mari refuzate la plată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul trecut, refuzurile la plată în sistemul bancar au reprezentant 70.696 instrumente de debit, cu o valoare totală de 4,22 miliarde lei. Din totalul instrumentelor refuzate în primele cinci luni, cele mai multe au fost bilete la ordin (45.696), urmate de cecuri (2.675) şi cambii (102), se arată într-un comunicat al RisCo, citând datele Băncii Naţionale.
 
„Dacă la începutul crizei financiare, multe companii aveau probleme la încasarea unor facturi şi, în consecinţă, nu dispuneau parţial de sume pentru a-şi achita propriile obligaţii, în ultimii ani observăm o reducere a acestui fenomen, dar şi o creştere a numărului de companii care fie îşi declară insolvenţa, fie nu îşi mai pot achita nici sumele către furnizorii principali de materii prime şi servicii“, a declarat, în comunicat Dragoş Cabat, managing partner RisCo.
 
El a arătat că pentru acest an scăderea numărului de incidente de plată indică totuşi o îmbunătăţire a condiţiilor economice din România, precum şi o diminuare în ultimul timp a încercărilor de fraudă în relaţiile comerciale.
 
Incindentele majore înregistrate cu instrumentele de debit au scăzut cu 38%, la 1,68 miliarde lei în perioada ianuarie-mai.
 
În Bucureşti au fost refuzate la plată cele mai mari sume pentru instrumente de debit ale firmelor, de 905,61 milioane lei, urmat de judeţele Brăila (397,38 mil. lei) şi Timiş (217,71 mil. lei), la polul opus situându-se Botoşani (5,06 mil. lei), Covasna (3,75 mil. lei) şi Ilfov (1,52 mil. lei).
 
Mai puteţi citi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: