Autostrăzile promise, greu de făcut. Câţi kilometri s-ar putea inaugura, realist, în 2019

Autostrăzile promise, greu de făcut. Câţi kilometri s-ar putea inaugura, realist, în 2019

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc spunea, recent, despre inaugurarea a 180 de kilometri de autostradă, în 2019, că „estimarea este un pic greşită“. Cât de greşită? Supraevaluată de aproape patru ori, arată stadiul actual al lucrărilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai precis, în acest an s-ar putea deschide, în cel mai bun caz, 69 de noi kilometri de autostradă, în timp ce estimarea mai puţin optimistă este de numai 43 de kilometri. 

Pe Autostrada A1 Lugoj-Deva lucrările sunt în stadiul cel mai avansat şi ar putea fi deschişi în acest an 43 de kilometri de autostradă. Lotul 3, lung de 21 kilometri, dintre Coşeviţa şi Ilia, ar putea fi deschis circulaţiei la sfârşitul lunii iulie, rămânând de finalizat unele elemente din afara carosabilului care se pot executa sub trafic, estimează Asociaţia Pro Infrastructură (API). Lotul 4, lung de 22 de kilometri, dintre Ilia şi Şoimuş, ar putea fi deschis traficului la final de august, mai estimează reprezentanţii API. Din cei 22 de km, 21 sunt finalizaţi „la cheie“, iar ultimul, vestitul deal „al liliecilor“ de la Şoimuş, intră şi el în linie dreaptă.

În ceea ce priveşte Autostrada A3 Transilvania, există şanse însă mici ca 17,9 kilometri din Lotul 2 Iernut-Cheţani să fie inauguraţi la finalul acestui an, şi numai în cazul în care constructorul păstrează ritmul de execuţie.

Pe Autostrada A10 Sebeş-Turda, Lotul 1 de 17 kilometri nu va fi gata până la finalul acestui an. Cu toate acestea, reprezentanţii API susţin că se poate deschide un tronson de 8 kilometri, între Lancrăm şi Alba Iulia Sud.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: