Guvernul începe trierea şefilor ASF. Vicepreşedintele Daniel Tudor renunţă la funcţie: „Renunţ la acest joc, nu este pentru mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Tudor a părăsit fotoliul de vicepreşedinte al ASF pentru a nu îngrădi perspectivele profesionale ale soţiei sale  FOTO Mediafax
Daniel Tudor a părăsit fotoliul de vicepreşedinte al ASF pentru a nu îngrădi perspectivele profesionale ale soţiei sale  FOTO Mediafax

Executivul a aprobat reducerea numărului de membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de la 11 la 9 şi a impus criterii mai stricte de selecţie. Prima victimă: vicepreşedintele Daniel Tudor.

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţia care controlează piaţa de capital, asigurările şi pensiile private, cu o valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro, trece în aceste zile printr-un nou proces de selecţie şi reducere a numărului de membri de la 11 la 9, după ce în iunie componenţa a fost redusă de la 17 membri. 

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, reducerea componenţei Consiliului ASF pentru a respecta angajamentul luat în faţa FMI. 

Proiectul de act normativ, publicat pe portalul Finanţelor, prevede că selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi membri ai Consiliului ASF se va face de către comisiile reunite de buget-finanţe şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat. 

Iar candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, şi nu doar cel de experienţă profesională în domeniu de cel puţin 10 ani, respectiv: să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă, şi să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor superioare. 

De asemenea, membrii Consiliului ASF nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu preşedintele României, cu membrii birourilor permanente ale Parlamentului sau ai Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale. Legea în vigoare stipulează că aceştia nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu preşedinţii Camerelor Parlamentului, şi nu cu membrii birourilor permanente. 

Ordonanţa aprobată nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial şi nu există informaţii dacă forma publicată pe site-ul Finanţelor este aceeaşi cu cea votată de Executiv.  

Consiliul ASF este condus în prezent de preşedintele Dan Radu Ruşanu, prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, vicepreşedinţii Daniel Tudor (asigurări), Mircea Ursache (piaţa de capital), Ion Giurescu (pensii private) şi alţi şase membri neexecutivi. Conducerea ASF este numită de Parlament în baza propunerilor făcute de partidele politice. 

Daniel Tudor a demisionat „pentru soţie“

Vicepreşedintele Daniel Tudor, responsabil de piaţa asigurărilor, a decis miercuri să demisioneze în urma ultimelor modificări legislative referitoare la ASF. Pe lângă motive personale, Tudor invocă incompatibilitatea între membrii Consiliului ASF şi cei ai Parlamentului, soţia sa, Doina Anca Tudor, fiind senator. 

„Consider că este normal să renunţ eu, întrucât soţia mea a fost aleasă în Parlament prin votul uninominal al cetăţenilor, pentru un mandat de patru ani“, a precizat Tudor într-un comunicat de presă. 

El a precizat pentru „Adevărul“ că ar fi a patra oară în ultimul an când ar fi audiat în comisiile din Parlament şi că „este deja penibil“.

Renunţ la acest joc, nu este pentru mine. Îmi ştiţi traseul profesional. Nu mă văd târât prin Parlament - Daniel Tudor, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Daniel Tudor a înfiinţat compania Roumanie Assurance International (RAI) cu banii obţinuţi din slujba pe care a avut-o în Belgia înainte de 1989, pe care a vândut-o în 2007 cu „câteva milioane de euro“, după cum spune chiar el. „Nu este aceasta lumea mea, am intrat, m-am lecuit. Acum îi înţeleg pe managerii privaţi din companiile de stat. Am fost un an şi m-am convins. Nu am în plan să mă întorc în piaţa asigurărilor, dar nu exclud acest lucru. Nu aş avea o problemă ca succesorul meu să mă supravegheze“, a mai spus Tudor. 

Atribuţiile sale vor fi preluate de Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF, până la numirea noii componenţe. Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul“ că funcţia de vicepreşedinte pe asigurări ar putea fi ocupată de Corneliu Moldoveanu, membru neexecutiv în ASF şi fost membru în vechea instituţie Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.  

De asemenea, sursele citate au declarat că nici ceilalţi doi vicepreşedinţi ai ASF, Mircea Ursache şi Ion Giurescu, nu s-ar califica în noua structură pentru că nu respectă criteriul privind experienţa în domeniu de minimum 9 ani de la terminarea studiilor superioare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite