Aproape 350.000 de români au rămas pe drumuri în mai puţin de 3 luni. Sindicatele cer majorarea indemnizaţiei de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul Naţional Sindical a anunţat miercuri că în perioada 15 iunie – 11 septembrie 703.341 de locuri de muncă au fost pierdute la nivel naţional, din care 344.673 erau ocupate de persoane ce nu mai aveau un alt loc de muncă.

„Aceste persoane sunt astăzi şomeri şi au nevoie de sprijin să supravieţuiască şi de asistenţă pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Blocul Naţional Sindical cere de mai bine de 4 ani modificarea mecanismului de calcul şi implicit creşterea indemnizaţiei de şomaj. Pentru că şomerii indemnizaţi nu reprezintă o miză electorală (numărul acestora nu este, din fericire, foarte mare, aprox 86 mii în luna iulie 2020) modul în care aceştia se descurcă să supravieţuiască nu este de interes pentru politicieni”, notează sindicaliştii într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului.

Potrivit acestora, indemnizaţia de şomaj nu este o formă de asistenţă socială, este o indemnizaţie primită ca efect al unei asigurări sociale, o compensaţie parţială a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care nu s-au putut încadra în muncă.

Reamintim, sunt şomeri indemnizaţi conform Legii 76/2002 persoanele care:

şi-au pierdut locul de muncă din motive neimputabile lor;

au un stagiu de cotizare de minim 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, cu excepţia celor ce sunt proaspăt absolvenţi;

sunt în căutarea unui loc de muncăde la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;

sunt in capacitate de munca /  au starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice necesare pentru prestarea unei munci;

nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;

sunt disponibile să înceapă lucrul în perioada imediaturmătoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

România a ratificat Convenţia OIM 168/1988, prin adoptarea Legii 112/1992, având obligaţia de a acorda o indemnizaţie de şomaj care să reprezinte minim 50% din salariul minim pentru cei care nu au contribuit la fondul de şomaj şi minim 50% din ultimul salariul pentru cei ce au plătit contribuţii.

În acest moment România încalcă prevederile Legii 112/1992, respectiv ale Convenţiei 168/1988.

Pentru absolvenţii care nu au contribuit la fondul de şomaj, cuantumul indemnizaţiei de şomaj ar trebui să fie conform Convenţiei cel puţin 50% din salariul minim net, adică 673 lei (1346 – salariul minim net lei * 50%) începând cu 1 ianuarie 2020. Această indemnizaţie este în prezent 250 lei. Raportul între indemnizaţia de şomaj şi salariul minim net este în acest caz de 18,5%.

Pentru salariaţii care au stagiu de cotizare conform legii şi îşi pierd locul de muncă intrând în şomaj, cuantumul indemnizaţiei ar trebui să fie minim 50% din câştigul anterior, ceea ce înseamnă:

a. pentru un salariat care a câştigat anterior intrării în şomaj un salariu egal cu salariul minim pe economie – cuantumul ar trebui să fie 673 lei, dar de fapt:

în acest moment, un şomer cu vechime mai mică de 3 ani – primeşte 375 lei - pentru cei cu vechime mai mică de 3 ani raportul între indemnizaţia de şomaj şi salariul net anterior este de 27,8%.

pentru cei cu vechime între 3 si 5 ani – indemnizaţia este în acest moment – 442 lei - pentru cei cu vechime între 3 şi 5 ani raportul este de 32,8%.

b. pentru un salariat care a câştigat anterior intrării în şomaj un salariu egal cu salariul mediu pe economie – cuantumul indemnizaţiei de şomaj ar trebui să fie 1591 lei (3182 – salariul mediu net * 50%).

în acest moment, dacă are o vechime mai mică de 3 ani – primeşte o indemnizaţie egală cu 375 lei – pentru aceştia (contributori cu vechime mai mică de 3 ani) raportul între indemnizaţia de şomaj şi ultimul salariu net avut este de 11,7%.

Cei cu vechime peste 20 ani – primesc în acest moment o indemnizaţie egală cu 895 lei - în cazul acestei categorii cu vechime de peste 20 de ani,  raportul este de 28,1%.

„Legarea indemnizaţiei de şomaj de un alt indicator decât cel ce a constituit baza de calcul pentru contribuţia la fondul de şomaj a făcut foarte dificilă monitorizarea respectării prevederilor Convenţiei. Creşterea salariului minim fără ajustarea corelativă a indicatorului social de referinţă, indicator ce şi-a păstrat până în prezent valoarea avută în 2008, a afectat respectarea angajamentelor mai sus menţionate. În 2008 valoarea salariului minim brut a fost înprima jumătate a anului egală cu valoarea indicatorului social de referinţă.

România este singurul stat din Uniunea Europeană cu o indemnizaţie medie de şomaj mai mică de 50% din salariul minim”, susţin sindicaliştii, cerând guvernanţilor creşterea indemnizaţiei de şomaj.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite