Anul 2020 a început fără buget. Proiectul ar putea fi promulgat luni

Anul 2020 a început fără buget. Proiectul ar putea fi promulgat luni

Deşi Guvernul Orban a promis că vom avea buget adoptat până la finalul anului 2019, acest lucru nu s-a întâmplat. Abia luni, 6 ianuarie, este aşteptat ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge legea bugetului pe anul 2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

La mijlocul lunii decembrie, premierul Ludovic Orban afirma că obiectivul Guvernului este acela „ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget“. Drept urmare, liberalii au adoptat o strategie inventivă pentru a trece legea cât mai repede posibil. Mai precis, Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea în Parlament asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020. Orban explica tocmai faptul că a ales această procedură pentru că altfel nu ar fi putut adopta bugetul până la sfârşitul anului.

Deşi angajarea răspunderii a avut totuşi loc în data de 23 decembrie şi liberalii se aşteptau ca proiectul să ajungă la preşedinte până la finalul anului, pentru promulgare, procedura legislativă s-a suprapus cu vacanţele de Sărbători. Drept urmare, proiectul bugetului a rămas în Parlament, aşteptând o eventuală contestare la Curtea Constituţională. PSD a contestat legea bugetului, dar sesizarea a vizat doar un conflict de natură constituţională. Deci, decizia CCR va fi valabilă doar pentru viitor, neafectând procedura actuală a adoptării bugetului.

Abia luni, 6 ianuarie, legea bugetului va fi trimisă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. „Bugetul ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 6 ianuarie“, a declarat şi vicepremierul Raluca Turcan.

De amintit este însă faptul că nici în 2019 nu am început anul cu bugetul adoptat, deşi nu aveam Guvern nou. În decembrie 2018, fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici promitea că bugetul pe 2019 intră la dezbatere în Parlament în aceeaşi lună, însă, după numeroase amânări, proiectul a fost publicat abia pe 31 ianuarie 2019. Guvernul PSD a dat vina atunci pe întârzieri de la Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, adică pe un for condus de Klaus Iohannis. Într-un final, proiectul a fost adoptat de Parlament abia pe 13 martie, fiind din nou întârziat atât de faptul că preşedintele l-a trimis la reexaminare, cât şi de un amendament depus de PNL care prevedea dublarea alocaţiilor pentru copii. Legea bugetului de stat pe 2019 a fost promulgată abia pe 15 martie.

Guvernul ar trebui să trimită spre aprobare bugetul către Parlament cel târziu până la 15 noiembrie, însă această prevedere a fost ignorată permanent. Doar în patru din ultimii zece ani – în 2012, 2014, 2015 şi 2016 – am intrat în noul an cu buget adoptat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: