ANRE: Valoarea bonusului de cogenerare a scăzut cu 28% în facturile consumatorilor în primele trei luni

ANRE: Valoarea bonusului de cogenerare a scăzut cu 28% în facturile consumatorilor în primele trei luni

Bonusul de cogenerare este primit de termocentralele care produc mai eficient electricitate şi energie termică

Contribuţia bonusului de cogenerare în facturile consumatorilor a scăzut cu 28% în primele trei luni ale anului, datorită scăderii valorii bonusului datorat producătorilor, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ştiri pe aceeaşi temă

Instituţia a analizat dacă, prin aplicarea schemei de sprijin pe perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2014, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare au înregistrat o supracompensare. 
Analiza a arătat că supracompensarea determinată pe parcursul anului trecut a totalizat 48,8 milioane de lei. 
 
„Cantitatea de energie electrică facturată consumatorilor finali a înregistrat o creştere nesemnificativă în trimestrul I 2015 faţă de trimestrul I 2014. Valoarea totală a contribuţiei facturată a înregistrat o scădere semnificativă în trimestrul I 2015 faţă de trimestrul I 2014, ca urmare a scăderii valorii bonusului datorat producătorilor, precum şi a scăderii contribuţiei pentru cogenerare în trimestrul I 2015 (0,01812 lei/kWh) faţă de trimestrul I 2014 (0,01838 lei/kWh). Din comparaţia anului 2014 cu anul 2013 s-a observat că valoarea totală a contribuţiei facturată consumatorilor şi furnizorilor exportatori scade cu 28%, în special datorită scăderii valorii contribuţiei pentru cogenerare în semestrul II 2014, faţă de anul 2013“, potrivit ANRE.
 
Bonusul se acordă producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare, pentru a încuraja noi investiţii în tehnologii noi.
 
Bonusul nu se acordă instalaţiilor complet amortizate.
 
Capacitatea electrică maxim instalată în centralele de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, pe durata de aplicare a schemei, este de 4.000 MW. 
 
După atingerea acestei limite, suplimentar celor aflate în schemă, se acordă sprijin numai pentru centralele de cogenerare de înaltă eficienţă care înlocuiesc centrale de cogenerare existente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările