Scăderea accizelor în 2014 nu va aduce ieftiniri. Ce taxe vom plăti în 2014 pentru băuturi, ţigări, cafea şi combustibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor, taxele pe carburanţi auto, bere, cafea, ţigări, gaze şi energie se vor calcula după un curs valutar cu 1,6% mai mic decât în 2013, dar reducerea nu se va regăsi în preţurile finale ale produselor.

Cursul oficial anunţat ieri de Banca Centrală Europeană (BCE) este de 4,4485 lei/euro, şi aceasta este ştirea zilei pentru milioanele de români care fumează, beau cafea, consumă alcool (bere, şampanie ori spirtoase), utilizează benzină, motorină ori GPL, plătesc facturi la gaze şi curent sau circulă cu avionul.

Cotaţia este importantă pentru că la cursul BCE din ziua de 1 octombrie a fiecărui an se vor calcula accizele în anul următor pentru ţigări, cafea, băuturi, carburanţi şi diversele produse energetice. Astfel, în 2014 vom plăti accize calculate la cursul de 4,4485 lei/euro, faţă de cotaţia de 4,5223 lei/euro în 2013.

Dacă în anii trecuţi aceste cotaţii au fost tot mai mari, acum cursul-acciză este în premieră mai mic pentru 2014 decât cel pentru 2013, astfel că ar trebui să avem un oarecare efect pozitiv în preţurile ce vor fi afişate la produsele accizabile anul viitor. Dar nu va fi aşa, pentru că, exprimată în lei, acciza pe 2014 va fi cu doar 73 de bani mai mică (1,65%) decât cea pe 2013.

Mai ales după creşterea substanţială a cuantumului acestei taxe, aplicată în 2013 (la 1 aprilie pentru ţigarete şi la 1 septembrie pentru alcool şi produse de lux), producătorii nu se aşteaptă nici măcar la o temperare a scumpirilor generată de diferenţa de curs.

Câştigul va fi doar la producători

Pentru exemplificare, să presupunem că un producător de ţigări va transmite integral, la consumator, relaxarea de cost de care va beneficia ca urmare a reducerii cursului accizei. Această taxă se calculează la 1.000 de ţigarete, astfel că reducerea va fi de câţiva bănuţi în total, distribuită la cinci cartuşe sau 50 de pachete de ţigări, deci scăderea va avea un efect practic neglijabil în preţul final.

Şi în cazul băuturilor alcoolice, la care acciza se aplică pe suta de hectolitri de alcool pur, efectul în preţul final va fi practic nul. La fel va fi şi în cazul celorlalte produse accizabile, unde reducerea cu mai puţin de 2% a unui cost fiscal cum este acciza nu dă suficiente motive producătorilor să reducă preţurile.

Aşadar, consumatorii nu vor resimţi în portofel vreun beneficiu din această diferenţă favorabilă de curs. De cealaltă parte, în calitate de încasator al acestor accize, statul ar putea consemna o uşoară scădere a veniturilor din această sursă, în cazul în vare vânzările de produse accizabile vor fi similare celor din 2013. Altfel spus, de pe urma reducerii cotaţiei la accize nu vor avea de câştigat decât producătorii.

Patronatul GARANT, în conflict cu Guvernul

Mărirea accizelor la alcool, aplicată de la 1 septembrie, i-a pus pe jar pe producătorii de spirtoase, care exclud orice influenţă a reducerii cotaţiilor asupra preţului final.

accize 2014

Preţurile băuturilor la raft vor creşte cu 35% până la 40% în foarte scurt timp (în septembrie s-au mai vândut încă stocuri pe vechea acciză), iar la 1 ianuarie 2014 influenţa scăderii cursului va fi zero. Ne gândim să dăm statul în judecată, pentru că este inadmisibil să ne impună accize mai presante decât în Luxemburg sau Austria, ţări în care puterea de cumpărare a populaţiei este incomparabil mai mare. Noi funcţionăm la 20% din capacităţile de producţie, în timp ce piaţa e invadată de importuri şi devastată de evaziunea fiscală“, a declarat pentru „Adevărul“ Romulus Dascălu, preşedintele Patronatului producătorilor de alcool şi băuturi alcoolice – GARANT.

El a remarcat că în hipermarketuri au început să se vândă alambicuri de ţuică, fapt care „arată unde am ajuns din cauza creşterii accizelor“.

Factorii care „mişcă“ accizele

Nivelul accizei în 2014 va fi influenţat de doi factori principali. Primul factor îl reprezintă variaţia cursului de schimb valutar de referinţă la care se calculează accizele stabilite în euro, anume cursul stabilit în prima zi a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cursul stabilit ieri de BCE este de 4,4485 lei/euro. Acest curs trebuie publicat în Jurnalul oficial al Uniunii Europene. Aşadar, această variaţie (scăderea de 1,65%) a cursului de schimb valutar (de la 4,5223 lei/euro pentru 2013 la 4,4485 lei/euro pentru 2014) ar determina o reducere corespunzătoare a accizelor calculate în lei. Acest factor afectează aproape toate produsele accizabile. Al doilea factor îl reprezintă majorarea accizei propriu-zise în euro: de exemplu, creşterea accizei minime la ţigarete, dar nu de la 1 ianuarie 2014, ci de la 1 aprilie 2014“, ne-a declarat Alexander Milcev, tax partner la compania de consultanţă fiscală Ernst&Young.

Reamintim că produsele accizabile (cafea, tutun, băuturi alcoolice, combustibili şi celelalte) reprezintă aproximativ 20% din coşul de consum al populaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite