Începe procesul prin care fosta şefă NN Pensii, sancţionată pentru avertismentele în privinţa naţionalizării Pilonului II, contestă amenda primită de la ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Ţintoiu
Raluca Ţintoiu

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit data de 8 mai drept primul termen în procesul prin care Raluca Ţintoiu, fosta şefă NN Pensii, cere anularea amenzii primite de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în contextul scandalului privind naţionalizarea Pilonului II.

Raluca Ţintoiu, fostul director general al NN Pensii, a fost sancţionată cu 100.000 de lei la începutul anului 2017, pentru că i-a avertizat pe clienţi că au existat discuţii privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private. Totodată, ASF i-a retras autorizaţia de director general. Autoritatea a sancţionat şi fondul de pensii NN cu o amendă record de 750.000 de lei. acesta a decis să nu conteste amenda.

Însă Raluca Ţintoiu a decis să apeleze la justiţie, dorind anularea deciziei ASF, care îi face practic imposibilă angajarea pe o pozitie de vârf în sectorul financiar pe o perioadă de 10 ani nu doar în România, ci în toate ţările membre UE, explică surse din industrie citate de HotNews.ro. Anterior, Ţintoiu a mai depus o contestaţie la ASF, însă aceasta a fost respinsă.

De unde a început scandalul                                              

La începutul lui aprilie 2017, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că au existat, în acea perioadă, discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Raluca Ţintoiu declara atunci pentru „Adevărul” că mesajul transmis clienţilor a fost un mesaj de informare, cum sunt numeroase mesaje de informare pe care le trimite de obicei acestora.

Ulterior, ministrul de atunci al Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că „nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie „de-a dreptul aberantă”. Astfel, deşi informaţia a pornit, atunci, de la prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, ea a fost negată categoric de Viorel Ştefan: „Nu s-a discutat nici în lift despre un astfel de scenariu”.

Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut că nu au fost discuţii oficiale pe subiectul naţionalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Dubla măsură a ASF

Într-un final, zvonurile privind modificări aduse Pilonului II de pensii au fost confirmate.

La câteva luni după cazul NN Pensii, în iulie 2017, chiar în timpul audierii sale pentru postul de ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa a „scăpat” gafa supremă. El a declarat atunci că „Pilonul II se va desfiinţa.

ASF a deschis o investigaţie şi în acest caz, dar a decis, însă, că „nu sunt întrunite condiţiile impuse de cadrul legal pentru existenţa unei fapte de manipulare a pieţei prin diseminarea de informaţii false sau înşelătoare”.

După aceea, Guvernul chiar a lansat în spaţiul public mai multe variante de modificare fie a mecanismului de funcţionare a Pilonului II de pensii fie a procentului virat.

Contribuţia a fost redusă

În cele din urmă, Executivul a decis, la pachet cu „Revoluţia fiscală”, reducerea procentului virat la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite