În 2009, salariul unui bugetar era cu 132% mai mare decât cel al angajatului la privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este statul european cu cea mai mare diferenţă între salariile din sistemul public şi cele din mediul privat, au transmis reprezentanţii Consiliului Fiscal.

Astfel, la nivelul anului 2009, salariile din sistemul bugetar erau cu 132% mai mari decât cele ale angajaţilor din privat. De asemenea, România are una dintre cele mai împovărătoare facturi salariale, raportate la veniturile bugetare, fiind imediat după Grecia.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat s-au ridicat, anul trecut, la 40,4% din PIB, din care cea mai mare pondere au avut-o cheltuielile cu asistenţa socială, de 13,5% din PIB.

Pe locul doi s-au plasat cheltuielile de personal, cu o pondere de 10,6% din PIB. Au urmat cele cu bunuri şi servicii (6,3%), iar cheltuielile de capital (investiţii) s-au plasat abia pe locul patru (5,4%).

În clasamentul ţărilor UE,  România este pe locul 19 la remunerarea angajaţilor din sectorul public ca pondere în PIB (10,6% din PIB, 90% din media UE) şi pe locul şase în rândul celor zece noi state membre.

Astfel, România depăşeşte la acest capitol ţări ca Polonia, Bulgaria, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Germania, Olanda şi Austria. Anul trecut, cheltuielile cu personalul bugetar s-au ridicat la 12,3 miliarde de euro.

"Cheltuielile de personal au crescut foarte rapid, atât ca urmare a creşterii numărului de angajaţi publici, cât şi a creşterii rapide a salariilor acestora", a transmis Consiliul Fiscal.

Astfel, salariile în sectorul public au urcat, în 2008, cu 150% comparativ cu nivelul din 2004. Cele din sectorul privat, însă, au avansat cu doar 100% în 2008, faţă de nivelul din 2004.

Raportat la nivelul veniturilor bugetare, România este pe locul nouă în UE şi pe locul trei în rândul celor mai noi zece state membre, la ponderea remunerării salariaţilor, în vecinătatea Greciei, Spaniei sau Portugaliei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite