Spania îşi menţine planurile de majorare a salariului minim pentru a reduce decalajul dintre bogaţi şi săraci

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Spania îşi menţine strategia de majorare a salariului minim pentru a reduce decalajul de prosperitate din ţară, pe fondul celei mai rapide creşteri a inflaţiei de aproape un deceniu, a declarat ministrul Economiei, Nadia Calvino, potrivit Bloomberg.

„Scopul este acela de a reduce inegalitatea, care în ultimii ani a crescut în ţara noastră", a declarat ministrul Economiei, Nadia Calvino, potrivit Agerpres.

„De când am preluat guvernarea, în urmă cu trei ani, creşterea salariului minim a fost una din priorităţiile politicii noastre", a precizat Calvino.

Recent, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat planuri de majorare a salariului minim anul acesta, pentru a proteja puterea de cumpărare a angajaţilor, pe fondul inflaţiei ridicate şi a creşterii costului vieţii.

Premierul spaniol a anunţat, miercuri, că intenţionează să abordeze o creştere „imediată" a salariului minim interprofesional (SMI), până la finalul anului, pentru a continua să avanseze în angajamentul electoral, de a atinge până la sfârşitul legislaturii 60% din salariul mediu. 

Pedro Sanchez a amintit că societatea spaniolă a făcut „un efort mare în ultimul an", iar acum are nevoie „de o etapă nouă şi mai bună" la care „reprezentanţii politici trebuie să contribuie" pentru a o face posibilă, potrivit publicaţiei Diarimes.

Totodată, premierul spaniol a promis că va lucra pentru a consolida redresarea economică şi a o face "să ajungă la buzunarele spaniolilor sub forma mai multor locuri de muncă, salarii mai bune şi pensii decente".

Preţurile de consum în Spania au crescut în urma majorării preţurilor la energie, care au alimentat inflaţia în UE.

Calvino a declarat că majorarea preţurilor de consum nu ar trebui să constituie o surpriză după ce în 2020 nivelul inflaţiei a fost scăzut, în contextul pandemiei, şi a apreciat că recenta creştere este „tranzitorie" şi nu reprezintă o sursă de îngrijorare, mai scrie sursa citată de Agerpres.

La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro).

În alte cinci ţări membre UE, în special din sudul blocului comunitar, erau salarii minime cuprinse între 700 şi uşor peste 1.100 de euro pe lună: Grecia (758 euro), Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1.024 euro) şi Spania (1.108 euro).

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite