Sondaj INSCOP. O treime dintre români ar vrea ca statul să plătească subvenţii pentru consumul energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

35,4% dintre românii participanţi la un sondaj realizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) şi Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS) consideră că statul ar trebui să plătească subvenţii pentru consumul de energie, indiferent de veniturile românilor.

„Barometru de securitate energetică” din România a fost realizat de ISPRI şi LARICS pe baza unei ample cercetări sociologice realizate la nivel naţional de către INSCOP Research. 

Conform rezultatelor preliminare, întrebaţi dacă schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii,  83,6% dintre români consideră schimbările climatice reale şi produc efecte vizibile. La întrebarea ”Care este motivul principal pentru care consideraţi importantă economisirea de energie?”, 62% indică reducerea costurilor financiare, 30,8% reducerea poluării şi 6,2% confortul personal.

În contextul în care în largul ţărmului românesc al Mării Negre au fost descoperite rezerve importante de gaz natural, 75,6% dintre respondenţi sunt de acord cu exploatarea acestora, 14,7% nu sunt de acord şi 9,6% nu ştiu sau nu răspund. Sunt de acord cu finalizarea construirii celor două reactoare nucleare de la Cernavodă 65,9% dintre respondenţi, 22,6% se opun acestei idei şi 11,5% reprezintă non-răspunsuri.

58% dintre respondenţi consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici, iar 35,4% că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume mici toţi consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câştigă.

Barometrul securităţii energetice a fost realizat de Inscop Research (www.inscop.ro)  la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS) (www.larics.ro) din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI). Datele au fost culeseîn perioada 4 – 12 septembrie 2018 pe un eşantion de 1050 subiecţi reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95% pe un tipul de eşantion multi-stratificat, probabilistic. Metoda de culegere a datelor a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri