Sondaj: 38% dintre români au fost concediaţi sau obligaţi să lucreze mai puţin în pandemie

0
0
restructurari concedieri

38% dintre lucrătorii români chestionaţi au declarat că au fost concediaţi sau obligaţi să lucreze mai puţine ore, conform sondajului Decoding Global Reskilling and Career Paths, realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi The Network, cu membrul său român, BestJobs.

 În România, criza economică i-a afectat în măsură mai mare pe tineri şi pe cei cu vârsta de peste 61 de ani, precum şi pe cei mai puţin şcolarizaţi. Concedierile şi orele de lucru reduse i-au afectat cel mai mult - aşa cum se ştie - pe cei care lucrează în domeniul turismului şi călătoriilor (88%), precum şi pe cei care lucrează în sectoarele mass-media şi non-profit, precum şi în cel al produselor şi serviciilor de consum.

67% dintre români spun că s-ar recalifica pentru un nou loc de muncă, în orice circumstanţă, iar alţi 30% sunt dispuşi să o facă doar dacă este necesar, respectiv în cazul în care locul lor de muncă ar fi în pericol. Cei cu ocupaţii profesionale percepute ca fiind mai puţin vulnerabile, cum sunt cele în sănătate şi medicină, tehnologie, servicii profesionale, ştiinţă, cercetare şi drept, nu sunt la fel de pregătiţi să îşi schimbe cariera.

„Companiile ar trebui să fie deschise pentru a angaja persoane cu cariere neobişnuite: în viitor, talentul ar putea proveni din medii diverse şi oportunităţi de carieră neaşteptate. De exemplu, a avea o perioadă de şomaj de 1 an sau un nivel de educaţie complet diferit, poate deveni o situaţie mai frecventă, pe măsură ce oamenii trec de la o carieră la alta, pentru a depăşi provocări precum COVID-19. Angajatorii trebuie să înveţe să depăşească formalismul şi să angajeze talente pentru abilităţile şi potenţialul lor,” a declarat Ádám Kotsis, director asociat BCG, People Strategy.

Există unele diferenţe geografice în ceea ce priveşte disponibilitatea de recalificare. De exemplu, angajaţii din economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi ţările din Africa, sunt cei mai entuziaşti, aproximativ trei sferturi dintre aceştia spunând că preferă să se recalifice şi să se pregătească pentru un nou loc de muncă. Europenii şi americanii au cel mai scăzut nivel de disponibilitate pentru schimbare, se arată în studiu, însă chiar şi în aceste geografii, proporţia persoanelor care spun că s-ar recalifica este, în general, peste 50%.

Într-o comparaţie la nivel global, valoarea de 67% a României este în concordanţă cu media globală de 68% şi apropiată de cea a Serbiei de 69%, cea mai mare dintre ţările chestionate din Europa Centrală şi de Est. Valoarea înregistrată de Ungaria a fost cea mai scăzută, 49%, urmată de 54% în Slovenia, 57% în Austria şi 63% în Polonia. 

O mişcare către vremuri mai stabile 

Domeniul digital şi tehnologia informaţională se află în fruntea listei de viitoare cariere potenţiale, atât datorită oportunităţilor din aceste domenii, cât şi a remuneraţiei în general ridicate. Administrarea biroului, secretariatul şi joburile axate pe management, cum ar fi marketingul şi resursele umane  sunt, de asemenea, văzute ca slujbe atractive, cel mai probabil datorită percepţiei lucrătorilor că în aceste domenii tranziţia spre un loc de muncă nou va fi mai uşoară.

“Una dintre urmările crizei sanitare este o nevoie crescută de securitate la job şi a venitului. Astfel că a crescut interesul pentru programe de dezvoltare profesională, dobândirea de noi abilităţi şi competenţe sau chiar tranziţia către domenii mai sigure. Mai mult, există un interes crescut pentru diversitate: proiecte de freelancing, joburi part-time sau project based în mai multe domenii astfel încât, dacă unul dintre ele cade, să existe siguranţa unui venit lunar.” a declarat Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Lucrătorii au luat deja măsuri pentru a-şi îmbunătăţii abilităţile. Peste trei pătrimi (76%) dintre români au spus că îşi petrec câteva săptămâni sau chiar mai mult, pe an, pentru dezvoltarea abilităţilor, un procent semnificativ mai mare decât media globală de 65%. Prin comparaţie, cele mai mari valori au fost înregistrate în Turcia şi Coasta de Fildeş, cu un procent de 90%, iar cele mai mici, în Olanda 34% şi în Germania 41%.

Din cauza pandemiei, abordarea procesului de învăţare a evoluat de la ultimul raport BCG-BestJobs despre talentul global, publicat în 2018: instituţiile de învăţământ online şi utilizarea aplicaţiilor mobile au înregistrat progrese, atât la nivel global, cât şi în România. Instituţiile de învăţământ online şi utilizarea aplicaţiilor mobile şi-au dublat popularitatea în rândul românilor, dar ambele abordări încă urmăresc pregătirea la locul de muncă şi studiul individual independent, ca fiind cele mai populare modalităţi actuale ale învăţării la locul de muncă.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite