Şoferii ameninţă că nu le vor mai acorda pensionarilor reduceri şi gratuităţi pentru transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii riscă să nu mai primească gratuităţi pentru că şoferii nu primesc banii aferenţi de la stat
Pensionarii riscă să nu mai primească gratuităţi pentru că şoferii nu primesc banii aferenţi de la stat

Pe fondul diminuării bugetului Ministerului Transporturilor cu încă 950 de milioane de lei, „este din ce în ce mai clar că nu există şanse ca aceste arierate să fie achitate, fapt ce conduce la refuzul transportatorilor de a mai acorda reduceri şi gratuităţi“, arată într-un comunicat Fedraţia Operatorilor Români de Transport (FORT).

În urma răspunsului primit de la Ministerul Muncii, respectiv Ministerul Transporturilor în ceea ce priveşte plata arieratelor faţă de operatorii de transport pasageri, membrii FORT iau în calcul din nou anularea transportului gratuit sau la tarife reduse al pensionarilor şi categoriilor sociale defavorizate.

FORT a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra faptului că datoriile Ministerului transporturilor se acumulează, iar bugetul este din ce în ce mai redus.

În momentul de faţă, MT are datorii restante la luna iulie 2012 faţă de operatorii de transport. Răspunsul la întrebarea clară lansată de FORT în data de 16.07.2013 nu a fost dat de nici unul din cele două ministere ce arată cu degetul în altă partea: la Ministerul de Finanţe“, se arată în comunicatul patronatului.

FORT: „Principalul vinovat este Ministerul Muncii“

FORT a adresat tuturor celor trei ministere aceeaşi întrebare: „În cazul în care nu există buget pentru a efectua plata arieratelor în perioada următoare vă rugăm să ne comunicaţi ce trebuie să facă transportatorii rutieri în ceea ce priveşte transportul catergoriilor defavorizate?“ Nici Ministerul de Finanţe nu a oferit un răspuns până în prezent.

Principalul vinovat însă, de data aceasta, este Ministerul Muncii care la începutul anului curent a anulat printr-o ordonanţă (4/2013) modificările aduse prin legea 211/2012 de Parlamentul României la ordonanţa 8/2011“, acuză liderii şoferilor.

Reducerile se acordă printr-un „sistem greşit“

Principala cauză care conduce de ani buni la această situaţie în care se află MT şi transportatorii o reprezintă sistemul greşit prin care se acordă reducerile şi gratuităţile. Parlamentul, după nenumărate intervenţii ale reprezentanţilor FORT a simplificat procedura de acordare a acestor facilităţi, degrevând MT şi operatorii de transport de problema financiară“, afirmă reprezentanţii transportatorilor.

În fine, FORT consideră că "atâta timp cât nu există buget pentru acoperirea acestor arierate, Guvernul trebuie să revină la soluţia dată de Parlament sau pur şi simplu să renunţe să facă protecţie socială pe «spinarea» agenţilor economici din transporturi“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite