Soarta Greciei, în mâinile unei românce. Cine este Delia Velculescu, noua şefă a misiunii FMI la Atena

0
0
Delia Velculescu, numită şefă a misiunii FMI la Atena, lucrează la instituţia financară internaţională de peste 12 ani. FOTO reuters
Delia Velculescu, numită şefă a misiunii FMI la Atena, lucrează la instituţia financară internaţională de peste 12 ani. FOTO reuters

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis marţi să o numească pe românca Delia Velculescu la conducerea misiunii tehnice a instituţiei financiare în Grecia, înlocuindu-l pe Rishi Goyal. Cine este Delia Velculescu şi cum a ajuns soarta Greciei în mâinile ei.

Românca de 40 de ani va avea sarcina de a evalua situaţia financiară a Greciei, potrivit cotidianului „Kathimerini“, citat de site-ul GreekReporter. Velculescu lucrează la FMI de peste 12 ani, este foarte apreciată din punct de vedere profesional şi a publicat numeroase analize şi studii. 

Delia Velculescu are experienţă în privinţa situaţiei economice a Greciei. A lucrat cu echipa greacă în ultimii ani, iar în 2009 a fost coautoarea unui studiu despre situaţia financiară a Greciei.

„Încântătoarea Delia“

Delia Velculescu a fost  în prioada 2013-2014 şi reprezentantul FMI în negocierile pentru planul de asistenţă financiară acordată Republicii Cipru.

Presa din insulă o numea la acea vreme „încântătoarea Delia”, dar vorbea şi despre puterea de negociere a româncei. Jurnaliştii ciprioţi susţineau că este cea mai dură dintre membrii delegaţiei şi că reprezintă curentul ultra neo-liberal din FMI, fără a arăta vreo simpatie pentru invocata solidaritate europeană.

Delia Velculescu, şcolită în SUA

Actuala şefă a misiunii FMI în Grecia are 40 de ani şi a terminat Colegiul National „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu în 1993. Pe atunci, se pregătea să dea examen de admitere la Academia de Studii Economice, însă a primit o bursa de studii în Statele Unite ale Americii şi şi-a continuat studiile acolo, potrivit capital.ro. Studentă fiind, românca l-a întâlnit pe un medic originar din România, Victor Velculescu. 

Când s-au cunoscut, el era student la Facultatea de Biologie de la Universitatea Stanford, iar ea urma cursurile Colegiului Wilson din Pennsylvania. S-au căsătorit şi au împreună trei copii, locuind în America, pe Coasta de Est. Delia Velculescu s-a angajat la FMI în 2003, iar soţul său a devenit profesor în oncologie.

Cine este Delia Velculescu şi de ce pleacă Goyal

Conform ziarului „Kathimerini“, Rishi Goyal a fost înlocuită din cauza poziţiei rigide în recentele negocieri cu Grecia. 

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite