Sindicat: Salarizarea pentru angajaţii APIA va fi egalizată din ianuarie 2024

0
Publicat:

Salarizarea pentru angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va fi egalizată începând cu luna ianuarie 2024, informează miercuri Blocul Naţional Sindical (BNS).

1 apia anunt pentru fermierii care trebuie sa depuna anumite cereri jpg

"După o săptămână de proteste ale Sindicatului Naţional APIA, parte a Federaţiei Agrostar afiliată BNS, dar şi în urma negocierilor purtate de către reprezentanţii sindicali din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prim-ministrul României, Ion Marcel Ciolacu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Ionuţ Barbu, au acceptat revendicarea acestora de egalizare a salarizării pentru angajaţii APIA începând cu luna ianuarie 2024", spune BNS.

Angajaţii APIA au declanşat proteste în săptămâna trecută, nemulţumiţi de situaţia salarială. Funcţionarii acuză faptul că, deşi sunt foarte performanţi, având o rată de absorbţie a fondurilor europene de peste 96% în fiecare an, iar volumul de muncă este foarte mare, salariile acestora acestora au rămas la nivelul anului 2015. Mai mult decât atât, aceştia consideră că se află într-o situaţi de discriminare, APIA fiind singura Agenţie din MADR care se află pe grilă teritorială, a arătat recent Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA. 

La ultimul protest al angajațiilor APIA, care a fost acum mai bine de șase ani, numulțumirile erau aceleași. Conflictul iscat între funcţionarii APIA din toată ţara şi conducerea Ministerului Agriculturii nu s-a încheiat, salariaţii nereuşind, după săptămâni de protest, să schimbe situaţia, astfel că, de la 1 ianuarie 2018, salariile acestora au scăzut.

Acum șase ani, angajații au realizat mai întâi proteste spontane, la mijlocul lunii noiembrie, în faţa sediilor APIA din toată ţara, au continuat cu pichetarea sediiilor Ministerului Agriculturii şi Guvernului, dar nu au reuşit să schimbe cu nimic situaţia. Lucrurile par însă să se repete și în prezent, când angajații alături de sindicaliști protestează în fața Ministerului Agriculturii deja de o săptămână, iar răspunsurile par să nu apară încă. De data aceasta, însă, președinții sindicatelor susțin că nu vor opri protestele aici, oar dacă situația nu se diminuează, se va ajunge la grevă generală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite