Sesiunile de înscriere în Programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Casa Eficientă Energetic, suspendate temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis, vineri, că sesiunile de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic, Rabla Plus, vor fi suspendate începând din 3 decembrie, şi Casa Eficientă Energetic, din 15 decembrie, pentru a analiza modul de derulare a acestora şi a face modificări astfel încât accesarea finanţării să fie mai simplă.

„Preocuparea continuă a Adminitraţiei Fondului pentru Mediu este de a îmbunătăţi programele de finanţare, astfel încât să fie asigurată creşterea succesului acestora, iar extinderea digitalizării mecanismelor de implementare şi adaptarea ghidurilor de finanţare la realităţile contemporane, reprezintă intstrumentele potrivite pentru atingerea obiectivelor scontate. ”, au transmis reprezentanţii AFM.

Potrivit acestora,  în vederea identificării elementelor care pot eficientiza derularea liniilor de finanţare din portofoliu, AFM, în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a luat decizia suspendării sesiunilor de înscriere în cadrul programelor, astfel:

- începând cu data de 3 decembrie 2021, se va suspenda sesiunea de înscriere în programele denumite generic Rabla şi Rabla Plus 

- începând cu data de 15 decembrie 2021, se va suspenda sesiunea de înscriere în programul denumit generic Casa eficientă energetic. 

„În perioada următoare, instituţia noastră va analiza modul de derulare al acestor două programe şi, după caz, va elabora proiecte de modificare a ghidurilor de finanţare aferente, astfel încât, la reluarea sesiunilor, mecanismele de accesare a finanţării să fie mai simple şi să asigure o eficienţă sporită în utilizarea bugetelor alocate. 

De asemenea, evaluarea evoluţiei acestor programe va fi realizată şi prin prisma disponibilităţilor financiare rezultate din sesiunile actuale, precum şi din perspectiva construcţiei bugetare pentru anul 2022.”, a explicat sursa citată. 

În cadrul Programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.500 de lei, iar valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziţionării autoturismelor cât mai puţin poluante, în funcţie de tehnologia folosită sunt de 1.500 de lei pentru autovehiculele cu emisii scăzute şi 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid. 

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din preţul total al autovehiculului nou. Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei. 

În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile pur electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. 

„Persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus. Cuantumul finanţării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar cine doreşte să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predă o maşină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei.”, a transmis AFM în urmă cu ceva timp.

În cadrul Programului Rabla Clasic 2021, a fost publicată în data de 11 noiembrie pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu o nouă listă conţinând 324 dosare acceptate pentru 485 autovehicule. 

De asemenea, au fost publicate 3 contestaţii aprobate pentru 3 autovehicule. 

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, au fost publicate 56 dosare acceptate pentru 77 autovehicule electrice (54 pur electrice şi 23 electrice hibride). 

Totodată, au fost publicate 3 contestaţii pentru 5 autovehicule electrice (2 autovehicule pur electrice şi 3 autovehicule electrice hibride).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite