Sergiu Oprescu (ARB): Un român din 12 mai are încredere în bănci. Trebuie explicate mai bine noţiunile financiare de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Oprescu crede că băncile ar trebui să le explice mai bine clienţilor noţiunile de bază FOTO: Mediafax
Sergiu Oprescu crede că băncile ar trebui să le explice mai bine clienţilor noţiunile de bază FOTO: Mediafax

Încrederea românilor în sistemul bancar este într-o continuă scădere. Un român din 12 mai avea, în 2014, încredere în bănci, mult mai puţin faţă de 2009, când unul din cinci români vedea cu ochi buni aceste instituţii.

Declaraţia a fost făcută, luni, de către Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi al Alpha Bank, care a mai precizat că, în 2015, este probabil ca încrederea în sistemul bancar să fi scăzut şi mai mult, informează Agerpres.

ARB a identificat trei piloni prin care situaţia se poate remedia: comunicarea, transparenţa şi educaţia financiară.

„Comunicarea trebuie să ducă la consolidarea relaţiei pe care industria bancară trebuie să o aibă cu mass-media. Comunicarea trebuie făcută şi în perioade de acalmie. Îmi asum, în numele asociaţiilor bancare, această lentoare care, pe undeva, este proprie sistemului bancar şi sistemului financiar. Eu cred că, în momentul de faţă, sistemul bancar încearcă să comunice mai bine, chiar pe fondul unei carenţe de credibilitate. Un al doilea pilon este cel de transparenţă. În zona de transparenţă, vorbim despre informarea clienţilor, de standardizarea şi simplificarea mesajelor către clienţi. Nu în ultimul rând discutăm de educaţie financiară”, a explicat Sergiu Oprescu.

El a adăugat că băncile ar trebui să le explice mai bine clienţilor noţiunile de bază şi să se axeze mai mult pe comunicare.

„Trebuie să plecăm, de fiecare dată, de la elementele normale, naturale, de a explica ce se întâmplă atunci când o bancă comercială îşi desfăşoară activitatea în mod normal. Se fac confuzii între băncile de investiţii şi băncile comerciale”, a atras atenţia oficialul ARB.

ARB a lansat site-ul dedicat educaţiei financiare – www.educatiefinanciara.info -, în dorinţa de a promova pentru publicul larg informaţiile de natură financiar-bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligaţiilor şi riscurilor de natură financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite