Secretar de stat: Există o disproporţie privind producţia de energie a României, 80% este realizată în sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o disproporţie privind producţia de energie electrică în România, deoarece 80% din producţie este realizată în partea de sud şi numai 20% în partea de nord, spune secretarul de stat în Ministerul Economiei Bogdan Constantin Andronic, care apreciază că inelul de 400 de kV al României va îmbunătăţi conexiunea pe partea de vest şi sud-vest a ţării cu Europa.

”Obiectivul de investiţii aduce o contribuţie semnificativă la creşterea performanţelor reţelei, dar şi la creşterea capacităţii de racordare la reţea atât pentru noi consumatori de energie care doresc să-şi dezvolte activităţile în zona de vest şi de sud-vest, cât şi pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile. Realizarea acestui obiectiv de investiţii, corelat cu retehnologizarea staţiei electrice de transformare Reşiţa şi interconexiunea cu Serbia prin Linia Electricã Aeriană 400 kV Reşiţa – Pancevo, va conduce la o creştere semnificativă de până la 500 MW atât a capacităţii de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât şi a capacităţii de transport transfrontalier”, arată Transelectrica într-un comunicat.

Aceste capacităţi vor creşte până la 1.000 MW, la finalizarea întregului Ax Banat Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad.

„Constatăm că există o disproporţie în ceea ce priveşte producţia de energie electrică în România. Discutăm despre 80% din producţia realizată în partea de sud şi numai 20% în partea de nord. Inelul de 400 de kV va îmbunătăţi conexiunea pe partea de vest şi sud-vest, cu Europa. Inelul de 400 kV înseamnă, de fapt, pe de o parte creşterea siguranţei în alimentare, pe de altă parte integrarea resurselor regenerabile. De asemenea, inelul de 400 kV al României contribuie la integrarea pieţei de energie electrică autohtonă în ceea ce numim piaţa europeană a energiei electrice”, a declarat Bogdan Constantin Andronic, secretar de stat în Ministerul Economiei, în comunicat.

Obiectivul de investiţii Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este un proiect cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcătuit din două tronsoane: o construcţie nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porţile de Fier – Anina) şi modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reşiţa).

Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri.

„Având în vedere ritmul mai accelerat al creşterii economice din zona de vest a ţării, acest proiect se înscrie în seria celor care vor dezvolta infrastructura necesară sustenabilităţii şi continuãrii investiţiilor în economie. Faptul că această linie electrică aeriană, cu o însemnătate deosebită pentru economia naţională, se materializează este meritul zecilor de experţi excepţionali care contribuie la realizarea tuturor obiectivelor de investiţii ale companiei”, a declarat Claudia-Gina Anastase, preşedintele directoratului Transelectrica.

Linia Electricã Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa va aduce un beneficiu semnificativ în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de vest şi sud-vest a României, în prezent, aceasta fiind o zonã deficitară în ceea ce priveşte sursele de energie electrică.

De asemenea, această linie va avea o contribuţie însemnată la creşterea capacităţii de interconexiune de pe graniţele de sud-vest şi vest ale României şi implicit a tranzacţiilor transfrontaliere în beneficiul utilizatorilor racordaţi la reţea.

Lucrările de construcţie a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa sunt executate de Asocierea Electromontaj SA Bucureşti – Romelectro, cu subcontractanţi: Emfor Montaj,  Electromontaj SA Sibiu şi Electromontaj SA Cluj, cu aportul consultantului Gopa – International Energy Consultants GmbH Roeng TEC.

 Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii şi Proiectãri Energetice Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite