Se caută angajați part-time. 62.000 de locuri de muncă au fost scoase pe piață

0
Publicat:

Numărul locurilor de muncă part-time scoase pe piaţă de la începutul anului a depăşit 62.000, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, reiese din analiza unei platforme de recrutare.

Coală de hârtie tipărită pe care scrie Angajăm, deasupra căreia este pus un pix
Numărul locurilor de muncă part-time scoase pe piaţă de la începutul anului a depăşit 62.000

Tot în evoluție este și tendința în ceea ce privește aplicările, acest tip de joburi atrăgând, în perioada ianuarie – octombrie 2023 cu 10% mai multe aplicări decât anul trecut. „2023 marchează o revenire a subiectului „part-time” în orizonturile de interes ale angajatorilor și candidaților, cu toate că principala direcție spre care vor să meargă în special candidații este cea a joburilor full time, care nu doar că vin și cu salarii mai mari, dar sunt și asociate cu ideea de stabilitate pe termen mai lung” spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Domeniile care au avut cele mai multe poziții part-time deschise au fost retail, entertainment, servicii, advertising / marketing / PR, turism, industria alimentară, asigurări și call-center / BPO. „Este interesant faptul că vedem, în cazul joburilor cu jumătate de normă, o disponibilitate mai crescută a angajatorilor pentru munca remote. Foarte probabil acest lucru se întâmplă pentru că sunt conștienți că mulți își iau încă un job deoarece au nevoie de o suplimentare a veniturilor. Și singurul mod viabil în care pot face asta este să se angajeze part-time și să lucreze se acasă”, explică Bogdan Badea. Concret, aproape 15% din numărul total de joburi part-time postate de la începutul anului și până acum sunt remote, comparativ cu un procent de 7,4% la nivel general, respectiv la nivelul tuturor tipurilor de joburi nou postate în 2023.

Cele 1,3 milioane de aplicări înregistrate pentru aceste poziții arată că și interesul candidaților a crescut cu 10% față de 2022. O treime dintre aplicări vizează acele oportunități care permit munca de acasă. „Joburile part-time rămân un apanaj al candidaților foarte tineri, care vor să acumuleze experiență în timpul studiilor, dar au devenit și o resursă extra la care apelează candidații cu experiență care vor să câștige mai mulți bani. Cu atât mai mult cu cât cel mai recent sondaj pe care l-am realizat ne-a arătat că una dintre principalele probleme ale românilor este faptul că nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au”, mai spune Bogdan Badea.

Cei care vor să lucreze part-time aplică preponderent pentru joburile din retail, call-center / BPO, advertising / marketing / PR, servicii și turism. Cel mai mult aplică acei candidați care se află în segmentul de vârstă entry – level și fără experiență, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Urmează candidații cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, cei între 36 și 45 de ani și abia apoi cei din categoria 45+.

În ceea ce privește joburile sezoniere, numărul acestora a scăzut față de anul trecut, însă nu semnificativ, ci într-un procent de aproximativ 5%. Și aplicările au scăzut pe acest palier, datele reflectând inclusiv situația din perioada estivală, atunci când, în mod natural, numărul de oferte sezoniere sau pe bază de proiect crește comparativ cu celelalte luni din an.

În acest moment, 29.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, 5.600 sunt locuri de muncă part-time.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite