Salariul minim european: Sindicatele cer măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai

0
0

Directiva privind salariul minim a primit marți aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani. Sindicatele europene cer guvernelor măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai.

O lupă este așezată pe un teanc de euro și un calculator
Directiva privind salariul minim la nivel european a primit marți aprobarea finală

România, la fel ca toate statele membre, trebuie acum să ia măsuri pentru a avea legi și practici în vigoare la timp astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei”, se arată într-un comunicat al Federației sindicale Cartel Alfa, care precizează că a trimis deja o scrisoare deschisă președintelui României, prin care îi cere, argumentat, să dispună luarea unor măsuri urgente pentru combaterea crizei costului de trai.

Directiva privind salariul minim european a fost adoptată oficial la întâlnirea miniștrilor de finanțe din cadrul Consiliului Europei. Confederația Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, prin creșterea salariilor. Germania s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim european a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie (60% din salariul median național), precum și sub 50% din salariul mediu.

La 1 octombrie, Germania și-a majorat salariul minim de la 10,45 euro pe oră la 12 euro pe oră, o creștere a salariului cu 15% pentru 6,64 milioane de lucrători.

Ce prevede Directiva europeană privind salariul minim

  • Statele membre vor trebui să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ținând cont de puterea de cumpărare și de costul vieții. La nivel național, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai decent și este nevoie de creșteri rapide și susținute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor.
  • Statelor membre li se va cere să promoveze negocierea colectivă și să combată distrugerea sindicatelor, iar în țările cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% va trebui să elaboreze un plan de acțiune pentru a sprijini negocierea colectivă. Reamintim aici că îFn România, nivelul de acoperire al negocierilor colective este în prezent foarte scăzut, doar 20% dintre lucrători beneficiind de prevederile unui contract colectiv de muncă. Astfel modificarea Legii dialogului social (L62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile este urgentă, aceasta fiind și un jalon în cadrul PNRR, cu termen până la sfârșitul anului.
  • Implicarea sindicatelor în stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare trebuie consolidată.
  • O cerință pentru companiile care primesc contracte de achiziții publice de a respecta dreptul de organizare și negociere colectivă în conformitate cu Convențiile Organizației Internaționale a Muncii nr. 87 și nr. 98.

Secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch a spus: „Această zi marchează sfârșitul unui proces legislativ îndelungat, dar nu se poate sărbători până când această directivă nu va aduce bani în buzunarele oamenilor.”

„Nu există absolut nicio scuză pentru ca statele membre să aștepte doi ani pentru a oferi un salariu decent, criza costului vieții cere ca guvernele să intervină imediat."

„Guvernele ar trebui să urmeze exemplul Germaniei și să adopte măsuri acum pentru a crește salariul minim legal și, de asemenea, pentru a promova negocierile colective ca cea mai bună modalitate de a asigura o remunerație cu adevărat echitabilă”.

De asemenea, vineri, pe 7 octombrie, are loc la Praga reuniunea informală a Consiliului European.

CNS Cartel ALFA a transmis o scrisoare Președintelui Klaus Iohannis, despre necesitatea de a susține adoptarea de măsuri urgente la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea crizei costurilor de trai, raportate la nevoile pentgru un trai decent.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite