Rusia a folosit yuanul pentru a ocoli sancțiunile occidentale, dar Beijingul schimbă foaia. Cine pune presiune pe China

0
Publicat:

Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a ocoli sancțiunile occidentale, dar această „ușă laterală” se poate închide, potrivit agențiilor de presă internaționale.

Președintele rus Vladimir Putin
Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a ocoli sancțiunile occidentale

Rusia a folosit yuanul pentru a evita sancțiunile – dar cel puțin o bancă chineză importantă a restricționat transferurile din Rusia din cauza temerilor de sancțiuni secundare din Occident, scrie BusinessInsider.

Banca Chinei, un mare creditor chinez, a început să restricționeze tranzacțiile care utilizează yuanul între clienții ruși și creditorii din SUA, Uniunea Europeană, Elveția și Marea Britanie, a informat duminică canalul privat de știri de afaceri RBC, citat de reprezentanți. de la Modulbank și Finam.

Restricțiile afectează transferurile care implică Banca Chinei ca corespondent sau intermediar al băncii care mută bani din Rusia către țări terțe.

"Decizia nu a fost luată de China, ci mai degrabă de UE și SUA. Așa încearcă să intensifice presiunea sancțiunilor prin sufocarea canalelor alternative sub formă de yuan", Pavel Semyonov, președintele consiliului de administrație. de Modulbank, a declarat pentru RBC, printr-o traducere din Novaya Gazeta Europe. Semyonov a declarat pentru RBC că clienții ruși mai pot face transferuri de yuani în cadrul rețelei Bank of China.

Dmitri Lesnov, șeful Finam pentru servicii pentru clienți și dezvoltare, a declarat pentru RBC că banca impune restricția de transfer din cauza temerilor de sancțiuni secundare sau alte restricții.

Bank Finam a confirmat pentru Insider că a primit o notificare cu privire la restricțiile Băncii Chinei privind tranzacțiile cu yuani.

Restricțiile au afectat puțin Bank Finam – doar o mică parte din plățile în yuani a fost transferată prin Banca Chinei”, a declarat Andrey Shulga, președintele băncii, pentru Insider. El a adăugat că creditorul a găsit deja căi alternative de plată pentru plățile afectate.

Reprimarea de către Banca Chinei a transferurilor intermediare de yuani vine pe măsură ce economia rusă a devenit mai dependentă de monedă pe fondul sancțiunilor din cauza războiului din Ucraina, inclusiv interzicerea unor bănci rusești de la sistemul global de mesagerie financiară SWIFT.

Yuanul chinez a depășit dolarul american ca monedă cea mai tranzacționată în Rusia în februarie și martie, potrivit Bloomberg.

O mare parte din utilizare este legată de comerțul Rusiei cu China. În mai, Reuters a raportat, citând directori comerciali cu cunoștințe directe despre această problemă, că China a folosit yuanul pentru aproape tot petrolul rusesc cumpărat în ultimul an.

Semyonov a declarat pentru RBC că transferurile de yuani rusești către SUA și UE au reprezentat doar 3% din toate transferurile în valută.

Bank of China și Modulbank nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea BusinessInsider.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite